Nagyvilág

Szigorúan korlátoznák a gyerekek okostelefon-használatát Olaszországban

VOISIN / Phanie / Phanie via AFP
VOISIN / Phanie / Phanie via AFP

Szigorúan korlátoznák a 12 éven aluli gyerekek okostelefon- és tablethasználatát egy olasz törvényjavaslat szerint, írja az MTI.

Egy képviselőcsoport nyújtotta be a parlamentnek a tervezetet, mely azt is tartalmazza, hogy a szülők, akik vétenek az előírások ellen, 300 és 1500 euró (108 ezer – 540 ezer forint) közötti bírságra számíthatnak.

A javaslat teljesen megtiltja az elektromos kommunikációs eszközök használatát az első három életévben. Háromtól 12 éves korig időbeli korlátozással, kizárólag felnőtt felügyelete mellett lehetne okostelefonozni és tabletezni.

Négytől hatéves korig napi egy órát, hattól nyolcéves korig legfeljebb három órát, nyolc és 12 éves kor között maximum négy órát lehetne a készülékek monitora előtt tölteni a törvényjavaslat szerint.

A tervet többek között Lorenzo Fioramonti volt oktatási miniszter írta alá, aki nemrég az iskolások zsebében lévő okostelefonokat fegyvereknek nevezte.
Az elektromos eszközök használata tanulási problémákhoz, beszédfejlődési nehézségekhez vezet, érveltek a tervezetet benyújtó képviselők.

A készülékek számlájára írhatók többek között a koncentrációs zavarok, az agresszivitás, a hangulati ingadozások és az alvási nehézségek.

Meg kell akadályoznunk, hogy a holnap felnőttjei egy sor olyan betegséggel éljenek együtt, melyeket az elektromos eszközök korlátlan használatával függnek össze

– olvasható a tervezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik