Nagyvilág koronavírus

Már egy oltással is engedélyezi a határátlépést Horvátország

Damir SENCAR / AFP
Damir SENCAR / AFP

Frissítünk!

Amint arra az Utazás nyaralás info felhívta szerkesztőségünk figyelmét, a Konzuli szolgálat honlapja szerint csak azoknak elegendő egy oltás, akik átestek a COVID betegségen és a védőoltások legalább első dózisát felvették. Ők az első oltást követően 5 hónapig karantén-mentesen és teszt nélkül utazhatnak be az országba. Akik azonban nem estek át a betegségen és úgy kaptak oltást, azoknak a második oltás is kell a határátlépéshez, vagyis az MTI információja pontatlan.

Horvátország könnyít a koronavírus-járvány miatti beutazási feltételeken, és már egy oltással is engedélyezi a határátlépést, közölte Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető az MTI tudósítása szerint kiemelte: május 15-ig meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő intézkedéseket néhány könnyítéssel, amely a határátlépésre vonatkozik.

Azok az európai uniós, vagy a schengeni övezethez tartozó, állampolgárok, akik 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással rendelkeznek arról, hogy átestek a fertőzésen, továbbra is kiválthatják a karanténkötelezettséget azzal a változtatással, hogy míg eddig két oltásra volt szükség, éjféltől egy oltás is elég lesz a határátlépéshez, mondta a miniszter. A rendelet nem tesz különbséget a vakcinák származását illetően.

Zágráb eltörölte azt az intézkedését is, amely szerint azok esetében, akik az EU-ban elfogadott antigén gyorsteszttel lépték át a határt, és tíz napnál tovább tartózkodtak az országban, meg kellett ismételniük a tesztelést.

Az országba 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel is be lehet utazni.

Krunoslav Capak, az ország közegészségügyi intézetének a vezetője kiemelte, hogy az oltással kapcsolatban is új rendelet lépett életbe. Csak egyetlen oltást kapnak azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik