Nagyvilág koronavírus

Franciaország három hét múlva kezd óvatosan nyitni

Ludovic MARIN / AFP
Ludovic MARIN / AFP

Franciaország május 19-én enyhít az éjszakai kijárási tilalmon, aznap nyithatnak majd a kávézók és éttermek teraszai, írja a Reuters sajtóértesülésekre hivatkozva.

A lap szerint Emmanuel Macron francia elnökre komoly nyomás nehezedik, a gazdasági szereplők ugyanis mielőbbi újraindítást követelnek.

A tervek szerint az éjszakai kijárási tilalom kezdetét május 19-én 19 óráról 21 órára módosítják, majd június 9-én 23 órára tolják, június 30-án pedig teljesen eltörlik.

Három hét múlva nyithatnak a múzeumok, mozik és színházak. Külföldi turisták úgynevezett egészségügyi igazolással június 9-től látogathatják majd az országot.

A kormány egyelőre nem kommentálta az információkat, de ezeket várhatóan regionális lapokban megjelenő interjújában erősíti majd meg Macron.

A korlátozások feloldása területenként változhat a járványhelyzet függvényében.

Az új fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat Franciaországban, a hétnapos mozgóátlag 27 366-ra csökkent, míg a teljes zárlat kezdetén 38 ezer felett volt.

A franciáknál eddig 5,57 millió esetet regisztráltak és 103 947-en vesztették életüket a betegségben a járvány kezdete óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik