François WALSCHAERTS / various sources / AFP
Nagyvilág europoli

EP-képviselők levelet írtak von der Leyennek arról, hogy a magyar egyetemekre küldött pénzek el fognak tűnni

Levelet írt hétfőn nyolc európai parlamenti képviselő Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. Arra hívták fel a figyelmét, hogy a Magyarországnak az uniós segélycsomagból (hivatalos nevén: Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) járó pénz körülbelül húsz százaléka eltűnhet. Ezt azzal indokolják, hogy a magyaroknak járó keret körülbelül ötöde, durván ezermilliárd forint a felsőoktatás modernizálására mehet el az Orbán-kormány tervei szerint. Viszont, ahogy a levélben írják, a kormány lehetővé tette az egyetemek alapítványok alá szervezését, ez a folyamat már zajlik, és ezek az alapítványok ellenőrizhetetlenek, az állam által irányíthatatlanok lesznek, így voltaképpen az ide küldött uniós támogatás is eltűnik szem elől.

A levélben, amelyet a Politico publikált, szerepel, hogy az elmúlt fél évben nyolc egyetem került már alapítványi státuszba Magyarországon. Az aláírók szerint a magyar állam ezeket az alapítványokat arra használja, hogy még könnyebben jusson uniós pénzhez, miközben tovább rombolja az akadémiai szabadságot Magyarországon.

A nyolc képviselő felkéri a bizottságot, hogy minden olyan támogatást, amelyek ilyen alapítványokhoz kerülnének, vonjanak vissza.

Meggyőződésünk, hogy az EU-nak határozott lépéseket kell tennie, hogy megakadályozza a támogatások eltűnését átláthatatlan pénzügyi struktúrákban, és meg kell állítania az akadémiai szabadság rendszerszintű lerombolását

– írják. Az aláírók között leginkább a Zöldek képviselői vannak, köztük Gwendoline Delbos-Corfield, aki a magyar jogállamiságról jelentést készítő Judith Sargentini portfólióját vette át az EP-ben, és a német Daniel Freund, aki a rendszeres kritikusa a magyar kormánynak. Ott van még két képviselő a liberális Renew frakcióból, illetve egy-egy a szociáldemokratáktól és a szélsőbalról.

De még az is lehet, hogy erre az egészre nem lesz szükség. Hiába dolgozik ugyanis a kormány fél éve azon a terven, amely alapján elköltenék a nekünk felkínált 5800 milliárd forintot, Orbán Viktor ennek a pénznek a nagy részéről lemondott a 444.hu cikke szerint azért, mert nem szeretne újabb vitákat az Európai Bizottsággal, miközben utóbbi egyre konkrétabban köt bele jogállami szempontok alapján a támogatások elköltésébe.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz támogatásait ugyanis előre megjelölt célokra kell elkölteni, és ezeknél leginkább az országspecifikus ajánlásokban meghatározott javaslatokat veszik figyelembe. A 444-nek egy bürokrata azt mondta, hogy a közbeszerzési szabályozás, az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése, a leszakadt társadalmi rétegek integrációja mind különösen fontos témák lennének, és ahol ilyenek szerepelnek egy tagállamnak küldött ajánlások között, ott el is várják, hogy ezekre is megfelelő súllyal költsenek a csomagból.

Orbán a lap szerint a pénteki brüsszeli tárgyalásán csak 2500 milliárd euróra tartott igényt, ezek nagyrészt vissza nem térítendő támogatások, így a segélycsomagnak azt a részét nem vennénk fel, ami kedvezményes hitelekből áll. A 444 szerint emögött az áll, hogy a magyar kormány nem akar olyan támogatásokat felvenni, amelyek miatt hosszú egyeztetéseket kellene folytatnia a bizottsággal, a legtöbb pénzről pedig éppen az egyetemek fejlesztésével kapcsolatban mondott le a kormányzat.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.