Nagyvilág

Botrány lett a brit kormányfő lakásfelújításából

Jonathan Buckmaster/ MTI / AP / Daily Express pool
Jonathan Buckmaster/ MTI / AP / Daily Express pool
Boris Johnson rezidenciája ügyében vizsgálat indul.

Egyre nagyobb botránnyá szélesedik az ügy, amit a brit kormányfő volt főtanácsadója, Dominic Cummings robbantott ki hétvégén, amikor azt állította, Boris Johnson titkos adományokból újíttatta fel a Downing Street 11. szám alatti kormányfői rezidenciát.

A miniszterelnökök hivatala hagyományosan a Downing Street 10. alatt van, korábban itt volt a kormányfők lakása is, amely az elmúlt években átkerült a 11-es számú épületbe, a pénzügyminiszterek volt rezidenciájára, emlékeztetett az MTI.

Dominic Cummings vádja szerint a 11-es szám alatti kormányfői rezidencia tatarozásánál használtak be nem jelentett adományokat. Ez a brit kormányzati protokoll alapján komoly szabálysértés lenne, Boris Johnson pedig hétfőn határozottan cáfolta is ezt.

A kormányfő azt állította, hogy még a felújításra szabályosan járó állami juttatást sem vette igénybe, saját zsebből fizette a rezidencia rendbehozatalát.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt hétfőn a brit választási bizottságot szólította fel az ügy kivizsgálására. Ennek a testületnek a hatáskörébe tartozik a politikusoknak és a pártoknak juttatott adományok szabályosságának ellenőrzése.

Simon Case, a brit kormány munkáját összehangoló, miniszteri beosztású kabinetvezető – e minőségében a legmagasabb rangú brit közigazgatási tisztviselő – azonban este a londoni alsóházban azt  közölte, a kormányfő felkérésére az ügyet ő vizsgálja.

Egy képviselői kérdésre, hogy tudomása szerint Johnson felhasznált-e be nem jelentett magánadományokat rezidenciája felújítására, Simon Case azt mondta, erről nincsenek közvetlen értesülései, de néhány héten belül végére jár az ügynek.

Közben kipattant egy másik botrány is, miután először a Daily Mail című konzervatív brit bulvárlap, majd a közszolgálati BBC is olyan értesülést közölt névtelen kormányközeli forrásokra hivatkozva, hogy Johnson a koronavírus-járvány megfékezését célzó őszi korlátozásokat csak nagyon vonakodva volt hajlandó elrendelni.

Egy szűk körű, de annál indulatosabb megbeszélésen állítólag azt mondta,

inkább álljanak ezrével hegyekben a holttestek,

de nem vezet be újabb zárlatot. Boris Johnson és a Downing Street, valamint több kabinetminiszter hétfőn egyöntetűen és határozottan cáfolta, hogy ilyesmi elhangzott volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik