Nagyvilág koronavírus

Legalább 82-en meghaltak a bagdadi kórháztűzben

MTI / EPA / Murtadzsa Latíf
MTI / EPA / Murtadzsa Latíf

Legalább 82 ember meghalt és további 110 megsérült abban a tűzben, amely szombat éjjel keletkezett egy koronavírus-betegeket ellátó bagdadi kórházban, a város délkeleti részében – közölte az iraki belügyminisztérium az MTI tudósítása szerint.

Kórházi források szerint az iraki főváros Dijála-hídjának közelében található Ibn al-Hatib kórház második emeletén

azután csaptak föl a lángok, hogy baleset következtében felrobbant egy oxigéntartály.

A belügyminisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint a katasztrófa kórházi illetékesek hanyagságára vezethető vissza. Az iraki kormányfő néhány órával a tűzeset után felmentette tisztségéből a kórház főigazgatóját, a karbantartásért felelős igazgatót és a kerületi önkormányzat egészségügyi felelősét.

A kórházhoz számos mentőautót riasztottak, hogy elszállítsák az égési sérüléseket szenvedett pácienseket – jelentette a helyszínről a Reuters hírügynökség egy fotósa. Egy szemtanú beszámolója szerint a tűz rendkívül gyorsan terjedt, orvosok és páciensek az ablakból kiugorva próbáltak menekülni a lángok elől. Sokan megfulladtak a füsttől. Vasárnap napközben még sokan próbáltak kétségbeesetten valamit megtudni a hozzátartozóikról, akiket az intenzív osztályon ápoltak.

Orvosi források szerint a kórházból evakuálták a tűzben közvetlenül nem érintett pácienseket is, nagyjából 200 embert.

Kadim Bohan vezérőrnagy, az iraki polgári védelem vezetője elmondta, hogy a lángok a tüdőgyógyászati intenzív osztálynak helyet adó emeleten csaptak fel – – dézte szavait az INA iraki állami hírügynökség.

Irak egészségügyi rendszerét, amely teljesen tönkrement a szankciók, a háborús károk és az elhanyagoltság évtizedei alatt, az elmúlt évben végletekig túlterhelte a koronavírus-járvány. A mintegy 38 millió lakosú közel-keleti országban a járvány tavalyi kezdete óta 1 025 288 Covid-fertőzöttet regisztráltak, és a betegségben eddig 15 217 ember vesztette életét – közölte szombaton az egészségügyi minisztérium. Az arab ország jelenleg a járvány második hullámával küzd, naponta átlagosan 8 ezer új megbetegedést regisztrálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik