Nagyvilág koronavírus

Mobil oxigéntermelő üzemeket importál India a covidos betegek számára

Imtiyaz Khan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Imtiyaz Khan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Harmadik – egymást követő – napon döntött rekordot Indiában szombatra virradóra a koronavírus-járvány regisztrált fertőzöttjeinek napi növekménye.

Az ország egészségügyi minisztériuma 346 786 új fertőzöttet és 2624 halálos áldozatot jelentett, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki a Covid-19-ben.

A mintegy 1,3 milliárdos, a világ második legnépesebb országának számító Indiában már 16,6 millió fertőzöttről tudni, a vírus okozta betegségnek 189 544 halálos áldozatát regisztrálták, ám a valós számok vélhetően ennél sokkal magasabbak.

Beszámolók szerint a kormány katonai repülőgépekkel és vasúton szállít India távolabbi területeiről orvosi oxigént a főváros kórházaiba, Arvind Kedzsrival, Újdelhi főminisztere pedig a Narendra Modi miniszterelnök részvételével tartott pénteki megbeszélésen azt mondta, tragédia történhet, ha nem jutnak időben elég orvosi oxigénhez.

Az ország más államai is segítséget kértek kórházaik számára. Bharat Bhusan Babu, az indiai védelmi minisztérium szóvivője pénteken bejelentette, hogy a hadsereg a koronavírussal fertőzött betegek lélegeztetéséhez szükséges oxigén hiánya miatt Németországból importál mobil oxigéntermelő üzemeket.

Egyes egészségügyi szakértők úgy vélekednek, Indiában túl hamar lazítottak a járványügyi korlátozásokon azt követően, hogy az ország viszonylag enyhén vészelte át a járvány első hullámát, mások azonban a vírus új mutációit teszik felelőssé a drasztikusan megugrott számokért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik