Nagyvilág koronavírus

Brit kutatás: már az első oltás után jelentősen csökken a fertőződés esélye

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

Brit kutatók pénteken ismertetett vizsgálati eredményei szerint a koronavírus elleni nagy-britanniai oltási kampányban használt két fő vakcina, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, illetve a Pfizer és BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen adag beadása után is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét, írja az MTI.

A brit statisztikai hivatal (ONS) és az Oxfordi Egyetem által 372 ezer ember bevonásával elvégzett felmérés azt mutatta ki, hogy a Oxford-AstraZeneca- és a Pfizer-BioNTech-vakcinák első adagjával december és április eleje között beoltottak esetében átlagosan 65 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőződés esélye.

Az átlagon belül a Covid-19 betegség tüneteinek kialakulásával járó koronavírus-fertőződés kockázata 74 százalékkal, a tünetmentesen lezajló fertőződéseké 57 százalékkal mérséklődött három héttel az első oltási dózisok beadása után.

A Pfizer-BioNTech-oltóanyag második dózisának beadása után 90 százalékkal csökkent a fertőződési esély a kutatási eredmények szerint.

Az Oxford-AstraZeneca-vakcina esetében ezt a részvizsgálatot a kutatók egyelőre nem tudták elvégezni, mert a felmérés időszakában ebből az oltóanyagból még nem adtak be elégséges mennyiségű második adagot ahhoz, hogy ennek immunhatását ki lehessen mutatni.

A szakértők azonban egyértelműen megállapították, hogy mindkét vakcina egyaránt ugyanolyan magas hatékonyságú a 75 évesnél idősebbek és a krónikus betegségekkel küszködők körében, mint az összes többi lakossági csoportban.

Az oltások hatékonyságára vall az is, hogy a brit statisztikai hivatal új felmérése szerint már nem a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegség az első számú halálozási ok Angliában.

Az ONS adatai alapján márciusban a halálozások 9,2 százalékának közvetlen okaként szerepelt a Covid-19 a halotti bizonylatokban. Az ONS hangsúlyozta, hogy egyetlen hónap alatt 72 százalékkal csökkent a Covid-19 okozta halálozások száma, és ez a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta az eddigi legnagyobb havi visszaesés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik