Nagyvilág koronavírus

Ausztriában május 19-én nyitnak, noha sokkal jobbak a mutatóik, mint Magyarországnak

MTI/EPA/Christian Bruna
MTI/EPA/Christian Bruna

Május 19 én nyitnak Ausztriában a hónapokkal ezelőtt bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is – jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután.

A döntés alapját egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódása, másfelől az oltások előrehaladása és a kiterjedt tesztelés jelenti – írja az MTI.

Ehhez azt érdemes még hozzávenni, hogy Ausztriában ugyanakkor a magyar adatokhoz képest jóval enyhébbek a járvány mutatói: az elmúlt 24 órában 2329 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, míg fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 29-en haltak bele. Magyarországon utóbbi szám továbbra is 200-nál magasabb.

Az osztrák kancellár hangsúlyozta, a nyitás legfontosabb alappillére a távolságtartás és a maszkviselés mellett a hamarosan életbe lépő “zöld útlevél” lesz, melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kapnak meg. Ez az igazolás szolgál majd belépőül – a kereskedelmi egységek kivételével – az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, kulturális és sport rendezvényekre.

  • A kinyitó éttermek belső tereiben egy asztalnál négy felnőtt, illetve a hozzájuk tartozó gyerekek tartózkodhatnak, a teraszokon és kerthelyiségekben viszont tíz főben maximálták egy-egy asztaltársaság létszámát. A pincéreknek FFP2-es maszkot kell viselniük, amennyiben nem rendelkeznek érvényes koronavírusteszttel.
  • A kulturális és sportlétesítmények befogadóképességük 50 százalékát tölthetik be, de a szabályozás – ülőhelyek esetén – beltéren 1500, míg kültéren 3000 főben maximálta a közönség létszámát, függetlenül az adott intézmény méretétől.

A zárórát mind a vendéglátó egységekre, mind a kulturális és sportrendezvényekre vonatkozóan 22 órában határozták meg, valamint regisztrációs kötelezettség is életbe lép, hogy ha mégis megbetegedés fordul elő, könnyebb legyen a kontaktkutatás. A vásárok, illetve a különböző kongresszusok is megtarthatók május 19-étől hasonló feltételek mellett. A 11 főnél nagyobb létszámú rendezvények esetén csak bejelentési kötelezettség, míg 51 fő felett az egészségügyi hatóságok engedélye is szükséges lesz.

Az iskolák két nappal előbb, május 17-én, hétfőn nyitnak meg, és heti háromszor tesztelik majd a gyerekeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik