Nagyvilág

Csoportosan erőszakolják és szexrabszolgaként tartják a katonák a nőket Tigrében

Minasse Wondimu Hailu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Minasse Wondimu Hailu / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Sokkoló fotóval indul a Reuters cikke: egy kisebb darab szikla, véres szögek és vatták kiterítve, a képaláírás szerint mindegyik tárgyat egy nemi erőszakot túlélő vaginájából távolították el. Az erőszakot Tigrében állomásozó katonák követték el egy fiatal anyán, aki éppen étellel tartott haza még februárban, amikor megállították, majd fogságba ejtették 11 napra, és 23-an megerőszakolták, volt, hogy csoportosan.

Ehhez hasonló beszámolókat már hónapok óta lehet hallani. Ezek szerint az erőszakot főleg az Etióp tartományba behívott eritreai katonák követik el, de etióp katonák ellen is felhoztak sokan hasonló vádakat. A cikk szerint sok ezernél is több nőről lehet szó.

Ezt most először egy hivatalos személy is elismerte: Fasika Amdeselassie, a kormány vezető egészségügyi hivatalnoka azt mondta a Reutersnek, hogy szexuális rabszolgának tartanak nőket Tigrében, és hozzátette, hogy nyomoznak az elkövetők ellen.

A tigréi konfliktus kezdete óta 829 esetben jelentettek kórházakban szexuális erőszakot.

Fasika Amdeselassie azt mondta, hogy ez a szám „csak a jéghegy csúcsa”. Ugyanis a legtöbb megerőszakolt nő azért fordult kórházba, mert teherbe esett, vagy komolyabb sérüléseket szenvedett.

A Reutersnek nyilatkozó nők közül többen azt mondták, hogy elrablásuk után katonai táborokban tartották őket fogva, ahol rendszeresen csoportosan erőszakolták őket a katonák. Ezen túl rendszeresen verték és kínozták is őket.

Abera Nigus, a tigréi igazságügyi iroda vezetője azt mondta, hogy az elkövetők elítélése nagyon nehéz lesz, ha nem lehetetlen, mert a nők az átélt traumák miatt nem igazán emlékeznek az elkövetőkre, és nem is tudják őket azonosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik