Nagyvilág

Hiába mondták bűnösnek George Floyd gyilkosát, egy fekete tinédzser halála újra felborzolta a kedélyeket Amerikában

Stephen Zenner / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
Stephen Zenner / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP
„Nincs mit ünnepelnünk” – mondta a megafonba egy tüntető Amerikában, aki eredetileg azért ment utcára, hogy megünnepelje Derek Chauvin elítélését. Alig félórával a keddi ítélethozatal előtt Columbusban egy rendőr lelőtt egy 16 éves fekete lányt, mert az konyhakéssel támadt a társaira. Az eset komoly felbolydulást keltett az Egyesült Államokban, keserűen nyilatkozott George Floyd családjának ügyvédje is, aki nem sokkal korábban még az igazság győzelmét ünnepelte.

Tegnap óta az Egyesült Államokban mindenki arról beszél, hogy mérföldkőhöz érkezett az amerikai igazságszolgáltatás.

Kedden ugyanis az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta Derek Chauvin egykori rendőrt, azt a férfit, aki tavaly májusban Minneapolisban rendőri intézkedés közben végzett George Floyddal.

Kapcsolódó
Bűnösnek találták Derek Chauvint George Floyd meggyilkolásában
A rendőrre börtön vár, de egyelőre még nem tudni, hány év.

Hogy pontosan mi lesz Chauvin büntetése, egyelőre nem lehet tudni, az viszont már biztos, hogy börtönbe megy, és Floyd támogatói már ezt is örömmel nyugtázták. Az ítélet előtt maga az elnök, Joe Biden is arról beszélt, hogy a bizonyítékok magukért beszélnek, és imádkozik azért, hogy helyes ítélet szülessen. Minnesota kormányzója, Tim Walz üdvözölte az ítéletet, de kiemelte, hogy van még tennivaló, és rendszerszintű reformokat sürgetett, míg a Képviselőház demokratapárti elnöke, Nancy Pelosi egyenesen odáig ment, hogy Floyd feláldozta az életét az igazságért.

A politikusok mellett Floyd családja is megszólalt: ügyvédjükön keresztül azt üzenték a nyilvánosságnak, hogy az ítélet fordulópont az Egyesült Államok történetében, az üzenet pedig világos, az igazságszolgáltatás igenis elszámoltatható.

Alig félórával azelőtt, hogy az esküdtek kimondták Chauvin bűnösségét, az ohiói Columbusban egy rendőr lelőtt egy fekete tinédzsert. A rendőrség azután szállt ki egy nevelőotthonhoz, hogy bejelentést kaptak: egy fiatal késsel fenyegeti a többieket. Kiérkezésük után biztosították a helyszínt, az események gyors elfajulását követően azonban lelőtték a lányt, aki épp a többiekre támadt volna.

A 16 éves Makiyah Bryantet (akit a híradásokban először tévesen 15 évesként emlegettek) a hozzátartozói azonosították. Édesanyja példás diákként és édes gyermekként jellemezte őt, míg nagynénje arról beszélt a helyi médiának, hogy az unokahúga a nevelőotthonban élt és egy másik lakóval keveredett konfliktusba, a kést azonban még azelőtt eldobta, hogy a rendőrök tüzet nyitottak volna. A helyszínen tartózkodó szemtanúk videofelvételei pillanatok alatt körbejártak a közösségi médiában, a legtöbb ugyanakkor már Bryant halála után készült.

A lány nagynénjének ugyanakkor ellentmondanak azok a felvételek, amelyeket a rendőrök testkamerái rögzítettek, és a rendőrségi sajtótájékoztatón be is mutattak. Ezeken az volt látható, hogy már akkor kaotikus volt a helyzet, amikor a járőrök a helyszínre értek. A lövések végül akkor érték Bryantet, amikor egy konyhakéssel a kezében a többiek felé indult. Az ügy természetesen a legfelsőbb szintekig eljutott, Andrew Ginther polgármester a Twitteren először nyugalomra intett, majd a felvételeket látva azt írta, „a rendőrség azért lépett akcióba, hogy megmentse egy másik lány életét”.

Ginther nem sokkal korábban a Floyd-ügyet is kommentálta, akkor azt írta,

A tragikus és szükségtelen haláleset után a lehető legjobb ítélet született. Némi igazságot szolgáltat ez mindazoknak, akik ismerték és szerették George Floydot, az életét azonban nem adhatja vissza.

Szintén a Twitteren a polgármester ígéretet tett arra, hogy amint lehetséges, minden felvételt nyilvánosságra hoznak a keddi lövöldözésről, majd a dolgok elfajulását megelőzendő arra kért mindenkit, csendben és békében gyászolják Makiyah Bryantet.

„Egy újabb halott gyermek, egy újabb hashtag”

A lány halála komoly felháborodást keltett Amerika-szerte. Az eset helyszínén rövid idő alatt nagy számban összegyűltek az emberek, miközben a belvárosban is tömeg szerveződött. Itt eredetileg azért vonultak utcára, hogy megünnepeljék Derek Chauvin elítélését, ám amikor értesültek a lövöldözésről, ők is a nevelőotthonhoz mentek. A demonstrálók Bryant nevét skandálták, és a tavaly nyári Black Lives Matter tüntetésekhez hasonlóan a rendőri túlkapások ellen és a feketék jogai mellett kezdtek tüntetni.

Nincs mit ünnepelnünk, a vége mindig az, hogy nem lehetsz fekete

– szólt az egyik tüntető megafonon keresztül a tömeghez, amely szépen lassan megindult a rendőrkapitányság felé.

Ezzel együtt a helyszíni beszámolók szerint a megmozdulás békés volt, néhány rendőrrel keveredtek konfliktusba tüntetők, de senki sem sérült meg. Eközben a város biztonsági főnöke, Ned Pettus arról tájékoztatta a sajtót, hogy a gyilkossági nyomozók már megkezdték az ügy feltárását, ezzel egy időben azonban mindenki türelmét kérte, mert nem szeretnék, ha egy elhamarkodott ítéletnek éppen az igazság esne áldozatául. Pettus kiemelte, független nyomozást folytatnak le, ami a nyilvánosság előtt fog zajlani, és ha kiderül, hogy bármelyik rendőr megsértette a törvényt vagy az irányelveket, felelősségre fogják vonni.

Ez a válasz ugyanakkor keveseket nyugtat meg, köztük Ben Crumpot, a Floyd család ügyédjét sem. A férfi pár órával korábban még az igazság győzelmét ünnepelte, hogy aztán a Twitteren már arról írjon,

amint megkönnyebülve fellélegeztünk, Columbus közössége sebet kapott, miután egy másik rendőr lelőtt egy 15 éves fegyvertelen fekete lányt. Egy újabb halott gyermek, egy újabb hashtag!

– a Twittert és az Instagramot pedig csakugyan ellepték a #justiceformakiyahbryant címkével ellátott bejegyzések.

Stephen Zenner / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

A Guardiannek nyilatkozott egy nő, aki a nevelőotthon mellett lakik, és az áldozatot is ismerte. Ő azt mondta, a környék tagadhatatlanul megváltozott az utóbbi időben, a mostanihoz hasonló esetre azonban még nem volt példa. Az 50 éves asszony azt mondta, a lehető legrosszabb dolog történt kedden délután az otthonnál, és külön szerencsétlennek tartja, hogy egy rendőr volt az elkövető. A nőt a Floyd-ügyről is megkérdezték, ő pedig kifejtette, a többi szomszéddal együtt mind örülnek annak, hogy bűnösnek találták a férfival végző exrendőrt, a mostani incidens ugyanakkor beárnyékolja a történteket.

Kapsz egy telefonhívást arról, hogy bűnös. Aztán egy másikat arról, hogy ez történt a környéken. Örültünk az ítéletnek, de még csak ki sem tudtuk élvezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik