Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP
Nagyvilág vélemény

Uniós vezetők: A jövő az ön kezében van!

Guy Verhofstadt, Dubravka Šuica és Ana Paula Zacarias közös véleménycikke.

A technológia egy nemzedéknyi idő alatt gyökeresen megváltoztatta életmódunkat, munkamódszereinket, vásárlási szokásainkat, de kapcsolattartási és kapcsolatteremtési lehetőségeinket is. Hozzáállásunk és elvárásaink ennek megfelelően változtak, és a polgárok egyre fontosabbnak érzik, hogy a választói jog mellett nagyobb beleszólásuk legyen a demokráciába. Át kell tehát gondolnunk azt is, hogyan végezzük a politikai tevékenységeket. Az Európa jövőjéről szóló konferencia a mi válaszunk a változások kapcsán felmerülő kérdésekre, és új gondolkodásmódunk egyik jele uniós szinten. Mi, az Európai Parlamentet, a Tanácsot és az Európai Bizottságot képviselő társelnökök – a tagállami parlamentekkel, valamint a regionális és helyi hatóságokkal karöltve – arra kérjük az Európai Unió polgárait, hogy hallassák hangjukat. A konferencia középpontjában a polgárok szerepvállalása és bevonása áll. A polgárok jövője a tét, ezért ez az ő konferenciájuk.

Az elmúlt években ez a jövő ködbe borult. A koronavírusjárvány és számtalan következménye mindannyiunkat érintett. Az uniós polgárok jogosan kérdezik, hogy miként nézzen ki az elkövetkező években a gazdaság, melynek ellenállóképesebbnek, fenntarthatóbbnak és befogadóbbnak kell lennie a jövőben. Azt várják, hogy felkészültebbek legyünk, és eredményesen kezeljük azokat a közös kihívásokat, melyekkel Európában mindannyiunknak szembe kell néznünk, és eredményesen védjük értékeinket és érdekeinket. A polgárok konkrét javaslatokat fognak megvitatni és megfogalmazni, amelyek döntőek lesznek a konferencia kimenetele szempontjából. Ez egyedülálló lehetőség mindenki számára, hogy részt vegyen Európa következő évtizedeinek és még távolabbi jövőjének alakításában.

A múlt hónapban David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök a Tanács elnöksége nevében, valamint Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke aláírta az Európa jövőjéről szóló konferenciáról szóló együttes nyilatkozatot, és ezzel uniós szinten megnyitották az utat a deliberatív demokrácia ezen egyedülálló megnyilvánulása előtt. Ez már önmagában egy új típusú politizálás előjele, mivel a három uniós intézmény most először állapodott meg abban, hogy a tagállami parlamentekkel, a regionális és helyi hatóságokkal, a szociális partnerekkel és a civil társadalom képviselőivel egy ténylegesen közös projekten dolgoznak együtt. A konferencia irányítása a konferencia alapelvein, nevezetesen a befogadás, a nyitottság és az átláthatóság elvén alapul, és ezek az elvek vezérelnek bennünket a teljes folyamat során. Nagyon fontos számunkra, hogy a csendes többséget is megszólítsuk, azokat is, akik kritikusan vagy szkeptikusan viszonyulnak az uniós projekthez.

JOHANNA GERON / POOL / AFP Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Antonio Costa portugál miniszterelnök és David Sassoli, miután Európa jövőjéről szóló konferenciáról együttes nyilatkozatot írtak alá 2021. március 10-én Brüsszelben.

Hogyan vehetnek részt a polgárok? Először is rendezvényeket szervezhetnek, regisztrálhatnak, illetve kísérhetnek figyelemmel, ötleteket javasolhatnak, eszmecserét folytathatnak és hozzájárulhatnak a közös gondolkodáshoz azon a többnyelvű digitális felületen, amelyet a hét elején indítottunk útjára

Ez a felület az egyéni részvétel fő platformja. A rendezvényszervezőknek el kell fogadniuk a konferencia alapokmányában foglalt elveket és szabályokat, azaz konstruktív módon kell hozzájárulniuk a konferenciához, és nem oszthatnak meg jogellenes, gyűlöletkeltő vagy szándékosan hamis vagy félrevezető tartalmakat.

A viták a platformon – a kialakult gyakorlatnak megfelelően – több tárgy köré, az együttes nyilatkozatban említett tíz fő téma köré szerveződnek. A következőkről van szó: éghajlatváltozás és környezetvédelem; egészségügy, erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás; digitális átalakulás; értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; migráció; oktatás, kultúra, ifjúság és sport; az EU a világban; európai demokrácia. Ez a felsorolás azonban nem kimerítő jellegű. A konferencia résztvevői más témákat is javasolhatnak. Szilárd alapokon nyugvó visszajelzési mechanizmus fog gondoskodni arról, hogy a platformon megvitatott gondolatok konkrét ajánlások formájában tényleges uniós intézkedésekhez vezessenek.

Ezen túlmenően az érdeklődők európai polgári vitacsoportokban is részt vehetnek. Az anyagi érdektől és politikától független polgári vitacsoportok véletlenszerűen kiválasztott polgárokból állnak. E csoportok összetétele reprezentatív lesz a földrajzi származás, nem, életkor, társadalmi-gazdasági háttér és az iskolai végzettség tekintetében. A polgári vitacsoportok feladata az lesz, hogy ötleteket javasoljanak és vitassanak meg, és szakpolitikai ajánlásokat fogalmazzanak meg, melyekkel hozzájárulnak a konferencia plenáris üléséhez, végső soron pedig az EU jövőbeni döntéshozatalában felhasználni tervezett zárójelentéshez.

A konferencia abban is eltér a megszokottól, hogy szándékosan kerüljük az előre meghatározott kimenetelt, mivel véleményünk szerint nem lehet kész következtetésekkel értelmes vitát indítani.

Lesznek, akik megkérdőjelezik közelítésmódunkat, amiért nem határozzuk meg előre, hová szeretnénk eljutni, de ebben a vonatkozásban szilárd az elhatározásunk: csak a polgárok mutathatják meg, merre szeretnék, hogy elinduljunk. Meggyőződésünk, hogy ha mi, politikusok, előre eldöntenénk, hogy mi a várt kimenetel, több kárt okoznánk az európai demokráciának, mintha egyáltalán nem tennénk semmit. Teljes mértékben elkötelezzük magunkat amellett, hogy konkrét intézkedéseket fogunk hozni a polgárok ajánlásai nyomán. A konferencia nem csodaeszköz, mely megoldást ad minden bajra, és nem az a célja, hogy a képviseleti demokrácia helyébe lépjen, hanem annak kiegészítésére szolgál. A konferenciának a polgárok felvetései alapján levont végkövetkeztetéseit a három elnök hivatalos jelentése fogja ismertetni 2022 tavaszán. A munka azonban ezzel nem ér véget, az uniós döntéshozók ugyanis a jelentésben foglaltakat felhasználva fogják ellátni feladataikat, ezáltal demokráciánkat ellenállóbbá, fogékonyabbá téve. Arra biztatjuk az európai fiatalokat, hogy ők is vegyenek részt ebben a folyamatban. Legelsősorban ugyanis az ő jövőjükről van szó.

Most valóban fontos válaszúthoz értünk. A társadalmi, technológiai és geopolitikai változások nem várják meg, hogy cselekedjünk. Választhatunk, hogy futunk utánuk, vagy élükre állunk. Azt reméljük, hogy évek múlva az emberek úgy fognak visszatekinteni erre a momentumra, hogy ez volt a fordulópont, amikor az Európai Unió, meghallgatva a polgárok elvárásait, bátorságról és újító szellemről tett tanúságot. Sorsdöntő pillanat az európai demokrácia történetében, mely az európai polgárokat az uniós politikai döntéshozatal középpontjába állította. Mindannyiunknak szerepet kell vállalnia ebben a közös törekvésben.

A jövő az Ön kezében van. Adjon hangot véleményének!

A cikk szerzői: 

  • Guy Verhofstadt, az Európa jövőjéről rendezett konferencia végrehajtó testületének társelnöke az Európai Parlament képviseletében;
  • Dubravka Šuica, az Európai Bizottság demokráciáért és demográfiáért felelős alelnöke, az Európai Bizottság képviseletében;
  • Ana Paula Zacarias, Portugália európai uniós ügyekért felelős államtitkára, az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége képviseletében

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.