Nagyvilág

Orvosa szerint Navalnij bármelyik percben meghalhat 

AFP
AFP
A harmadik hete éhségsztrájkoló, börtönbe zárt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészségi állapota rohamosan romlik, és „bármelyik percben meghalhat” – közölte szombaton a 44 éves ellenzéki politikus egyik orvosa.

Jaroszlav Asihmin azt mondta, hogy Navalnij családjától kapott vizsgálati eredményekre hivatkozva azt állítja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik.

„A beteg bármelyik percben meghalhat” – húzta alá Ahsimin. Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője szerint „azonnali beavatkozásra van szükség”.

Navalnij kezdetben hátfájásra panaszkodott, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait. Azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák, amit az orosz hatóságok megtagadtak, ezért éhségsztrájkba kezdett.

A Vlagyimir Putyin elnök hangos bírálójának számító politikust januárban vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Navalnij  szerint a kormány próbálta meg idegméreggel megölni, de ezt a Kreml a bizonyítékok dacára tagadja.

Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, és a bíróság szerint megszegte a próbára bocsátás feltételét azzal, hogy nem jelent meg a felülvizsgálaton, miközben Németországban gyógykezelték.

A politikus őrizetbe vétele és letöltendő szabadságvesztésre ítélése miatt több tömegtüntetést szerveztek az országban, ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik