Nagyvilág

A Harry Potter írója és az ABBA egykori tagja is írt Putyinnak Navalnij miatt

Nyílt levélben fordult több mint 70 ismert személyiség az egész világról Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, orvosi kezelést követelve a büntetőtáborba zárt legismertebb orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij számára.

Orosz állampolgárként Navalnijnak joga van ahhoz, hogy egy általa választott orvos megvizsgálja és kezelje. Felszólítjuk önt, elnök úr, gondoskodjon arról, hogy Navalnij haladéktalanul egészségi ellátásban és kezelésben részesüljön, amire sürgős szüksége van és ami az orosz jog alapján megilleti. Mint Oroszország választott elnökének és a törvények őrének az ön feladata ezt megtenni

– idézi az MTI a felhívást, amelyet több európai lap, köztük a Le Monde tett közzé.

A levelet mások között aláírta J.K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője, Herta Müller, Louise Glück és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas írók, továbbá Björn Ulvaeus, az egykori svéd popeggyüttes, az Abba tagja, Benedict Cumbarbatch és Kristin Scott Thomas színművészek, valamint Niall Ferguson és Simon Schama történészek.

Navalnij napok óta éhségsztrájkot folytat, hogy kikényszerítse orvosi vizsgálatát. A kényszertáplálás veszélye fenyegeti. A 44 éves fogoly hátfájásban és végtagbénulásos tünetekben szenved, láza van és köhög. Családja, ügyvédei és támogatói aggódnak érte.

Navalnij ellen augusztusban Szibériában mérgezéses merényletet követtek el, amelyet túlélt és németországi kezelésben részesült. Arra panaszkodott, hogy a tiltott vegyi fegyver bevetését ellene, mint orosz állampolgár ellen, nem vizsgálták ki. Szervezetében több európai laboratórium kimutatta a halálos novicsok idegmérget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik