Nagyvilág koronavírus

Peru volt elnöke nagyot bukott a vakcináján

Mészáros János / MTI
Mészáros János / MTI
Martín Vizcarrát tíz évre eltiltották minden közhivataltól, amiért soron kívül kapta az oltást. Szerinte ő csak a Sinopharm  bátor tesztelője volt.

Eltiltotta tíz évre minden közhivataltól a volt perui elnököt a dél-amerikai ország kongresszusa pénteki titkos szavazásával, mert soron kívül adatta be magának a koronavírus elleni oltóanyagot. Martín Vizcarrát hatalommal való visszaélésben, összeesküvésben, hamis nyilatkozat tételében ellenszavazat nélkül bűnösnek találták.

Az MTI szerint a vakcinabotrány a perui politikai elitet is érinti, a hírek szerint ugyanis több miniszter és vezető tisztségviselő is megkapta a Sinopharm kínai gyógyszergyár oltóanyagát, mielőtt azt elérhetővé tették a lakosságnak.

A törvényhozás Pilar Mazzetti volt egészségügyi minisztert és Elizabeth Astete egykori külügyminisztert is eltiltotta közhivatal viselésétől, előbbit nyolc, utóbbit egy évre. Mindketten soron kívül kapták a vakcinát. Tagadták, hogy visszaéltek volna hivatali tisztségükkel.

A korrupcióval vádolt Vizcarra szintén beadatta magának és két családtagjának az oltást néhány nappal azelőtt, hogy november 10-én a parlament alkotmányos vádeljárás keretében megszavazta elmozdítását. Akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban. A volt elnök azzal védekezett, hogy ő  bátor döntést hozott, a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm tesztelését.

Peru a kínai vállalattól január elején egymillió dózist rendelt, az oltóanyagot a Covid-19 elleni harc első vonalában küzdőknek szánták. Vizcarra elvileg kongresszusi képviselői helyet nyert az április 11-i általános választáson. A képviselők közül ő szerezte a legtöbb szavazatot. A 32 milliós országban eddig 1,68 millió kornavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 56 149-en hunytak el a betegségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik