Nagyvilág koronavírus

A második oltás után az AstraZeneca kiterjedtebb sejtes választ vált ki az idősekből

A Preprints with Lancet oldalon megjelent egy lektorálás előtt álló angliai tanulmány, amelyben összehasonlítják a Pfizer/BioNTech és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináinak időseknél látható ellenanyagtermelődését, írja Dobson Szabolcs gyógyszerész, engedélyezési szakértő a vakcinákkal foglalkozó Facebook-csoportjában.

A tanulmányban 165 80-96 éves embernél hasonlították össze a két oltás első adagját követő öt héttel az adaptív immunválasz mutatóit. Itt különböző vakcinatípusokat is hasonlítanak össze, mert a Pfizer mRNS-alapú, az AstraZeneca viszont adenovírus vektorvakcina.

A tanulmány szerint Pfizer-BioNTech-vakcina tüskefehérje elleni antitestválaszt az oltottak 93 százalékában, az AstraZeneca vakcina esetén 87 százalékban mutatták ki. Ugyanakkor Dobson azt írja,„a tüskefehérje-specifikus T immunsejt választ a Pfizer/BioNTech vakcinával oltottak 12%-ánál, míg az AstraZeneca-val oltottak 31%-ánál észlelték, és az AstraZeneca vakcina esetében a válasz medián értéke háromszorosan haladta meg az Pfizer/BioNTech vakcinánál megfigyeltet. Korábbi fertőzés esetén az immunválaszok jelentősen erősebbek voltak”.

Azt még nem tudni pontosan, ez a gyakorlatban mit jelent, de az látszik, hogy időseknél egy oltás után azonos az ellenanyagtermelődés a két vakcinával, az AstraZeneca második adagja után viszont ott kiterjedtebb a sejtes immunválasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik