Nagyvilág

Meggyilkoltak egy kínai férfit, hogy egy másikat eltemethessenek

AFP
AFP
Egy Down-szindrómás férfit raboltak el és öltek meg, hogy kicserélhessék a holttestét egy másikkal.

Kína számos részén tilos a temetkezés, egy család azonban szerette volna hagyományos módon eltemetni a halottját, ezért felbérelt valakit, hogy szerezzen egy holttestet, akit hivatalosan az elhunyt rokon helyett hamvaszthatnak el – írja a BBC.

A családnak azonban nem volt tudomása róla, hogy a felbérelt – Huang vezetéknéven azonosított – férfi úgy teljesítette a megbízást, hogy meggyilkolt valakit. A bűntény még 2017-ben történt, de a bírósági eljárás nyomán csak most került nyilvánosságra.

A család Kuangtung tartomány Shanwei nevű városában él, amely megköveteli a halottak elhamvasztását, ahogy arra egy 1997-es rendelet is kötelezi a sűrűn lakott és kevés földterülettel rendelkező településeket Kínában. A kínaiak nagy része azonban a hagyományos temetkezést részesíti előnyben, az emberek gyakran sok pénzt költenek a szertartásokra és a koporsókra, emiatt előfordul, hogy a holttestek kicserélésével kerülik meg a szabályokat. Így tett a Huangot megbízó család is, nem sejtve, hogy ezzel közvetve egy másik ember halálához járulnak hozzá.

Huang ugyanis úgy biztosította a testcserét, hogy meggyilkolt egy Down-szindrómás férfit, akit az utcán vett észre, amint éppen szemetet szedett. Beültette egy autóba áldozatát, és addig itatta alkohollal, amíg elvesztette az eszméletét. Ezután betette egy koporsóba, napokkal később pedig átadta az őt megbízó családnak, akik 4,7 millió forintnak megfelelő összeget fizettek érte.

A család ezt követően elhamvasztotta a koporsót, mintha a saját elhunyt hozzátartozójuk lenne, míg az igazi rokon holttestét hagyományos módon, titokban temették el.

A rendőrség több mint két év alatt tárta fel a bűncselekményt, Huang felfüggesztett halálbüntetést kapott, ami azt jelenti, hogy ha a következő két évben nem vétkezik újra, akkor az ítéletet életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatják. A férfit felbérlő családot is bűnösnek találták, de nekik nem kell börtönbe menniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik