Nagyvilág koronavírus

Az EU-nak nincs véleménye a kínai vakcináról, a tagállamok dönthetnek, elfogadják-e a beutazáshoz

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Amennyiben egy uniós tagállamnak kétségei vetődnek fel egyik vagy másik oltóanyag hatékonyságával kapcsolatban, lehetősége lesz arra, hogy ne ismerje el az adott vakcinát a beoltottságot igazoló tanúsítvány esetében – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője

A brüsszeli testület az oltási igazolványokkal összefüggésben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által alkalmazásra javasolt vakcinákkal való beoltottságot igazoló tanúsítványok automatikus elfogadását javasolta. Az uniós oltási portfólióban nem szereplő vakcinákkal kapcsolatban a tagállamok döntésén múlik, hogy elfogadják-e vagy sem az EMA által nem jóváhagyott oltásokat.

Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője azt közölte, az Európai Bizottság nem mond, illetve nem tud véleményt mondani a kínai vakcináról, azt azonban az uniós oltóanyag-stratégiával összefüggésben a kezdetektől hangsúlyozza, hogy alapvetően fontos a vakcinák biztonságának és hatékonyságának garantálása. „Az Európai Bizottság mindig is ragaszkodott ahhoz, hogy az uniós oltóanyag-portfólióban megtalálható valamennyi vakcina átmenjen az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán a rendkívül fontos biztonsági és hatékonysági megfelelés érdekében” – fogalmazott.

Az unióban egyelőre egyedül Magyarországon alkalmazott kínai vakcina nem része az uniós oltóanyag-portfóliónak, a tagállamok azonban szerződést köthetnek az uniós stratégián kívül eső oltóanyagok beszerzéséről is. Ez esetben azonban a vakcinával kapcsolatban felvetődő probléma esetén minden felelősséget az adott tagállamnak kell viselnie – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik