Nagyvilág koronavírus

Ausztrál AstraZeneca-mérleg: 700 ezer oltott, két vérrögösödés

MTI / EPA / Jim Lo Scalzo
MTI / EPA / Jim Lo Scalzo

Ausztráliában 700 ezer AstraZeneca-vakcinás oltás után két vérrögösödéses esetet észleltek, de egyik páciens sem halt meg – adta hírül kedden az ausztrál egészségügyi hatóság.

Az egyik beteg egy 40-es éveiben járó nő, állapota stabil. A másik egy 44 éves férfi, aki március 22-én kapta az oltást. A kapcsolatot a vérrögösödés és az oltás között csupán valószínűsítik, az okozati összefüggés nem bizonyított.

Mivel Ausztráliában eddig 700 ezer embert oltottak be március eleje óta AstraZenecával, mindössze 1 a 350 ezerhez a valószínűsége annak, hogy valakinél az oltás után vérrögképződés alakul ki. A valószínűség Nagy-Britanniában egy a negyedmillióhoz

Kapcsolódó
Most akkor kell félni az AstraZeneca vakcinájától?
Zajlik a vizsgálat, de úgy tűnik, nem gyakoribb a vérrögképződés az AstraZeneca vakcinájának beadása után. Az unió számos országában mégis felfüggesztették a használatát.

Korábban számos európai országban leállították az oltást az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem vakcinájával, amíg az Európai Gyógyszerügynökség kivizsgálja a vérrögképződéssel összefüggő lehetséges mellékhatásokat. A többi vakcinánál is jelentettek hasonló eseteket, igaz, nem ennyit, a klinikai kutatások alatt pedig nem volt ilyen probléma ezzel az oltóanyaggal sem.

Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség igazgatója egy múlt szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: az AstraZeneca vakcinájának előnyei továbbra is felülmúlják az oltás bármely mellékhatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik