Nagyvilág koronavírus

A koronavíruson gazdagodókat adóztatná az ENSZ

SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár arról beszélt hétfőn, hogy az egész világ kudarcot vallott abban, hogy képtelenek voltak az országok közösen fellépni a világjárvány ellen. Ennek következményeként pedig az országokon belül és az országok között is nőttek az egyenlőtlenségek – írja az ABC News.

A főtitkár azt mondta, hogy az elmúlt évben 5 trillió (milliárdszor milliárd) dollárral gazdagodtak a leggazdagabbak, miközben rengetegen veszítették el a munkájukat, és mentek tönkre. Ezért az ENSZ-nél úgy gondolják, hogy szolidaritási vagyonadót kellene kivetni azokra, akik profitáltak a járványból.

Guterres felidézte, hogy 120 millió ember süllyedt vissza világszinten extrém szegénységbe, és 255 millió munkahely szűnt meg. Az elmúlt 90 évben nem volt ekkora gazdasági válság a világon.

Az ENSZ-főtitkár arról is beszélt, hogy egyes becslések szerint 9 trillió dolláros kárt okoz a világgazdaságnak, hogy a vakcinákhoz olyannyira egyenlőtlen a hozzáférés, hogy tíz országban adták be eddig az oltások körülbelül 75 százalékát.

Azt is problémásnak látja, hogy míg a gazdagabb országok képesek gazdaságvédelmi intézkedéseket hozni az egészségügyi intézkedésekkel párhuzamosan, a szegényebb országokban a kettő együtt nem megy, vagy legfeljebb úgy, ha hatalmas adósságba verik magukat ezek az országok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik