Nagyvilág koronavírus

Róma: füstbombát dobtak a rendőrökre a lezárások ellen tüntetők

Alberto PIZZOLI / AFP
Alberto PIZZOLI / AFP
Szerintük a járványügyi adatok nem indokolják a szigorú korlátozásokat.

Tüntetők és rendőrök szegültek egymásnak a kereskedők és vendéglátósok újabb tüntetésén Róma belvárosában, ahol a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt demonstrálók megpróbáltak eljutni a parlament épületéig hétfő délután. A tüntetők elfoglalták az olasz főváros egyik központi terét, majd a nem engedélyezett megmozdulás résztvevői megpróbáltak eljutni a közeli képviselőházhoz, de ezt rendőrkordon akadályozta meg.

Az „Én kinyitok!” tiltakozó akcióhoz kereskedők, vendéglátósok, az idegenforgalomban dolgozók, zenészek is csatlakoztak az egyiptomi származású, 34 éves firenzei vendéglőtulajdonos Mohamed El Hawi irányításával – írja az MTI. A demonstráció a pandémia miatti zárlat ellen szólt. Azonnali újranyitást követeltek, állami segítséget, pontos dátumot az üzletek, éttermek újraindítására. Azt hangoztatták, hogy a járványadatok már nem indokolják a szigorú korlátozásokat.

A tüntetők tárgyakat, füstbombákat, petárdákat dobáltak a rendőrökre és a közeli épületekre. Magasba tartották a kezüket, néhányan össze is bilincselték magukat. Arra kérték a rendőröket, vegyék le rohamsisakjaikat, és álljanak a tiltakozók oldalára.

Nem bírjuk tovább!

sírta a tévékamerákba egy szicíliai éttermes. Az eddig kapott támogatást borravalónak nevezték hangoztatva, hogy nyári szezon nélkül nem tudnak soha többé újraindulni. A miniszterelnök, Mario Draghi távozását szorgalmazták kijelentve, hogy semmi nem változott a korábbi kormányfő Giuseppe Conte lemondása óta.

Hasonló tüntetés zajlott április 6-án, amikor a demonstrálókat a képviselőház előtti téren a rendőrök szorították vissza. Más vendéglátóipari szervezetek keddre hirdettek meg tüntetést Rómában, szerdán pedig a légiforgalmi dolgozók tartanak megmozdulást. Az Istat statisztikai hivatal korábbi adatai szerint hozzávetőleg egymillió munkahely szűnt meg az utóbbi egy év alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik