Nagyvilág koronavírus

Hollandia rodoszi tesztnyaralásra küldött 187 önkéntest

Getty Images
Getty Images

A görög tengerpart a koronavírus-járvány alatt a legtöbbek számára továbbra is csak álom, de 187 holland önkéntes most nyolc napot tölthet el Rodosz szigetén egy kísérlet keretin belül, írja a BBC.

A teszt lényege, hogy a döntéshozóknak segítsenek meghatározni, a külföldi nyaralások mennyire biztonságosak a járvány idején.

Az utazók ugyanakkor nem hagyhatják el ötcsillagos szállodájukat, még az Égei-tengerben sem mártózhatnak meg, de ezért kárpótolja őket az all-inclusive ellátás.

A túra előtt és után is tesztelik őket koronavírusra, hazaérkezésük után pedig legalább öt napot karanténban kell tölteniük.

Inge Heesterbeek a lapnak arról beszélt, párjával együtt utazik Görögországba a 30. születésnapja alkalmából, és bár nagyon várja, nehéz lesz megállni, hogy ne csobbanjanak a tengerben.

A hotelszobánk a tengerre néz, de tudjuk a szabályokat és be is tartjuk őket. Nagyon nehéz éven vagyunk túl, amit most magunk mögött hagyhatunk

– mondta.

A holland kormány legalább május közepéig nem javasol semmilyen nem létfontosságú külföldi utat, de ezzel a projekttel kivételt tettek.

Inge hozzátette, ez egy tudományos kísérlet, ami fontos számára.

Egy újabb járvány is jöhet bármikor, és nem rossz ötlet kipróbálni dolgokat még most, hogy legközelebb már tisztában legyünk a megoldásokkal. Sokan az üzletekben sem tartják be egymást közt a távolságot, de a nyaralóhelyen ez kötelező lesz és figyelmeztetni fognak rá, ami elég biztonságosnak tűnik

– fogalmazott.

A felhívásra egyébként több mint 25 ezren jelentkeztek Hollandiában, közülük választották ki azt a szűk kétszáz önkéntest, akik repülhettek is nyaralni.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik