Nagyvilág koronavírus

Dániában százezer embert oltanának be egy nap alatt

Sander KONING / ANP MAG / ANP via AFP
Sander KONING / ANP MAG / ANP via AFP

Oltási rekord felállítására készül hétfőn Dánia; a cél akár 100 ezer ember beoltása a koronavírus ellen országszerte a nap folyamán.

A dolog annak a főpróbája, hogy az oltóközpontok a szükséges logisztikai és informatikai rendszerekkel készen állnak-e nagymértékben oltani rövid időn belül. A cél, hogy felkészüljenek arra, amikor az eddiginél több, koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésre. A próbában 68 oltóközpont vesz részt.

A 100 ezer adag védőoltás beadása egy nap alatt soknak tekinthető a valamivel kevesebb mint 5,8 millió lakosú országban.
Dániában február végén tartottak már egy hasonló próbát, akkor 30 ezer dózis védőoltást adtak be egy nap alatt.

Uniós összehasonlításban Dánia egyike azoknak az országoknak, amelyek a legnagyobb százalékban oltották be a lakosságot a koronavírus ellen. Csaknem 870 ezren (a lakosság 14,9 százaléka) kapták meg az első adag védőoltást, 445 ezren (7,6 százalék) pedig mindkét dózist.

A próba során a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcináit fogják alkalmazni. Dánia március közepén felfüggesztette az AstraZeneca védőoltásának használatát az oltóanyag és a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei közötti lehetséges kapcsolat miatt.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik