Nagyvilág

Elkobozzák a polgármester vagyonát Romániában, mert nem tudott elszámolni vele

Elkobozzák Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester mintegy 2,7 millió lejes, igazolatlan eredetű vagyonát a kolozsvári ítélőtábla döntése nyomán – írja a Transindex.ro.

Az ügy még évekre ezelőttre nyúlik vissza.

Az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) még 2019 júliusában közölte, hogy 2, 7 milliós lej különbséget fedezett fel a Cătălin Cherecheş által 2012 júniusa és 2017 decembere között polgármesterként szerzett jövedelem és az elöljáró valós vagyongyarapodása között.

Azaz a polgármesternek többel nőtt a vagyona, mint amennyit hivatalosan keresett.

Ugyanakkor Nagybánya polgármesterének meggyűlt már a baja az igazságszolgáltatással. Került már ő előzetesbe csúszópénz-elfogadása miatt 2016 áprilisában. A polgármestert egyébként 25 ezer lej csúszópénz elfogadása közben érték tetten a korrupcióellenes ügyészek, akik egy feljelentés nyomán szálltak ki a nagybányai polgármesteri hivatalhoz. A polgármester állítólag 100 ezer lej csúszópénzt követelt azért, hogy közpénzből 1 millió lejjel támogassa a nagybányai futballklubot – írja a portál.

A mostani, nem jogerős döntés szerint a polgármester 60 napon belül köteles a szóban forgó 2,7 millió lejt befizetnie az államnak. Cătălin Cherecheș ugyanakkor 15 napon belül még fellebbezhet a döntés ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik