Nagyvilág

Meredeken csökken a fertőzések terjedése Nagy-Britanniában

Brit kutatók csütörtökön ismertetett vizsgálati eredményei szerint meredeken csökkent egy hónap alatt a koronavírus-fertőzöttség elterjedtsége az angliai lakosságon belül, és nagy valószínűséggel az oltási kampány hatására egyértelműen gyengül a fertőzéses esetek és a koronavírus-fertőzésből eredő súlyos megbetegedések, illetve a halálozások száma közötti – korábban igen szoros – kapcsolat is.

A patinás Imperial College London egyetem által rendszeresen elvégzett valós idejű lakossági járványterjedési felmérések (Real-time assessment of community transmission, REACT-1) legfrissebb, március 11. és március 30. közötti tizedik fordulójának adatai szerint az ebben az időszakban szúrópróbaszerűen elvégzett 140 844 koronavírus-szűrés közül 227-nek az eredménye lett pozitív.

A kutatóközpont súlyozott számítási módszertana szerint ez azt jelenti, hogy az angliai lakosságon belül jelenleg 0,2 százalék a fertőzöttségi arány.

A vizsgálatot végző szakértők hangsúlyozzák, hogy a februárban elvégzett előző REACT-felmérés 0,49 százalékos fertőzöttségi arányt jelzett, vagyis azóta hozzávetőleg 60 százalékkal csökkent a koronavírus-fertőzöttség lakossági elterjedtsége Angliában.

Az Imperial College kutatóinak számításai szerint a fertőzés elterjedtségének feleződési ideje 26 nap. Az országos átlagon belül délkeleten, mindenekelőtt Londonban – a nagy-britanniai koronavírus-járvány korábbi gócpontjában – csökkent különösen nagy ütemben a fertőzöttségi ráta.

A felmérés szerint a brit fővárosban az előző és a mostani REACT-vizsgálat között 0,6 százalékról 0,16 százalékra, Délkelet-Angliában 0,36 százalékról 0,07 százalékra, Közép-Angliában 0,59 százalékról 0,19 százalékra csökkent a lakossági koronavírus-fertőzöttségi arány.

Az Imperial College kutatói megállapították azt is, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőződések a korábbi időszakokban tapasztaltnál jóval kevesebb kórházi kezelést igénylő megbetegedést és halálesetet okoznak.

A vizsgálatot végző szakértők szerint a fertőződések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma közötti, korábban szoros kapcsolat egyértelműen lazulni látszik, és ez nagy valószínűséggel az oltási kampány eredménye.

Erre utal az is, hogy az új REACT-felmérés kimutatása szerint a koronavírus-fertőződési arány az 5-12 év közötti korosztályban a legmagasabb – 0,41 százalék -, a 65-74 év közötti, illetve a 75 évnél idősebb korcsoportokban a legalacsonyabb, 0,09 százalékkal.

A nagy-britanniai oltási program eddigi szakasza az idős korosztályokra összpontosított, azzal a meghirdetett céllal, hogy a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok kapják meg először a koronavírus elleni vakcinát.

A december 8-án kezdődött oltási program indulása óta eddig csaknem 32 millióan részesültek a vakcina első dózisában, a második oltási adagot 5,7 millióan kapták meg.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig – vagyis egy hét múlva – az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja, július végéig a teljes brit felnőtt lakosság megkapja a koronavírus elleni oltás első dózisát.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik