Nagyvilág koronavírus

Csehországban elkezdődik a lassú nyitás

Az utóbbi hetekben fokozatosan enyhült a járvány.

Az általános iskolák alsó tagozatainak részleges megnyitásáról döntött a cseh kormány keddi ülésén – számolt be az MTI. Ugyancsak kormányhatározat született arról, hogy hétfőn, április 12-én megnyílnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, a papírboltok és a termelői piacok is.

Csehországban az utóbbi hetekben fokozatosan enyhült a járvány, és csökkent a kórházak leterheltsége is. Bár a vállalkozói szféra minél hamarabb nyitást szeretne a szolgáltatásokban és a kiskereskedelemben, a kormány óvatos.

Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke a Mladá Fronta Dnes című napilapban kedden megjelent beszélgetésben kedden azt mondta, hogy a kormány nem fogja már kérni az április 12-én lejáró szükségállapot további meghosszabbítását, ennek következtében megszűnik a lakosság mozgásának korlátozása és az éjszakai kijárási tilalom is.

Hamácek, aki a kisebbik kormánykoalíciós erő, a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke is, úgy véli, hogy a szigorú óvintézkedések meghozták a várt eredményt, és hozzájárultak a járvány terjedésének korlátozásához.

A miniszter az interjúban elismerte, hogy a kormányban továbbra sincs egységes álláspont az iskolák április 12-re tervezett részleges megnyitásáról. Elmondása szerint a szaktárca és az egészségügyi minisztérium azt tervezi, hogy akkortól az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatos tanulói visszatérhetnének az iskolapadokba. Az osztályok fele felváltva egy hetet töltene az iskolában, míg a másik héten távoktatás lenne. Az elképzelés azonban nem tetszik Andrej Babis kormányfőnek, aki azt a sajtóban is bírálta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik