Nagyvilág koronavírus

WHO: nem rendkívüli, hogy az argentin elnök megfertőződött az oltás után

Juan MABROMATA / POOL / AFP
Juan MABROMATA / POOL / AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy Alberto Fernández argentin elnök nem egészen két hónappal a Szputnyik V orosz vakcina második adagjának beadása után megfertőződött a koronavírussal, az ilyen típusú immunizálás nem teljes körű – mondta a szakosított ENSZ-szervezet egyik szóvivője kedden.

Vannak emberek, akik még az oltás után is megfertőződhetnek

– közölte a sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint Margaret Harris, emlékeztetve, hogy még a Covid-19 elleni leghatásosabb vakcinák esetében is mintegy 10 százalékos a fertőzés veszélye.

Harris hangsúlyozta, hogy az oltás nagyon jó eszköz a világjárvány ellen, de a beoltott embereknek továbbra is be kell tartaniuk a távolságtartás és a higiénia szabályait.

Az argentin elnöki hivatal orvosainak közleménye megerősítette, hogy Fernández vírustesztje pozitív lett. Javarészt a kapott védőoltásnak köszönhetően az államfő tünetei közepesek.

Az orosz Gamaleja intézet által kifejlesztett Szputnyik V hatásossága 91,6 százalékos a fertőzések és 100 százalékos a betegség súlyos formái ellen a vakcina klinikai tesztjei során rögzített adatok szerint, emlékeztetett az EFE spanyol hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik