Nagyvilág

Egyre rosszabb a börtönbe zárt Navalnij fizikai állapota

MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Nincs jó egészségügyi állapotban a börtönben fogvatartott Alekszej Navalnij. Az orosz ellenzéki politikus arról számolt be ügyvédje Instragam-oldalán, hogy magas láza van, köhög, hát- és lábfájással küzd.

A posztban az is szerepel, hogy romló állapota ellenére Navalnij folytatja az éhségsztrájkot. Ezt azért kezdte, hogy megfelelő ellátást kapjon a meglévő hát- és lábfájdalmára – írja a 444.hu.

Eközben egy kormánypárti lap szerint Navalnijt átszállították egy orvosi részlegre valamilyen légzőszervi betegség tüneteivel.

A Moszkvától mintegy 100 kilométerre lévő börtön vezetése a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy Navalnij állapota kielégítő, megkapta a szükséges kezeléseket és még koronavírusra is tesztelték.

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie. A politikus őrizetbe vétele és letöltendő szabadságvesztésre ítélése miatt január végén és február elején a hívei három, engedély nélküli tömegtüntetést szerveztek az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik