Nagyvilág

Jordánia: az extrónörökös házőrizetbe, számos befolyásos hivatalnok rács mögé került

Jordániában őrizetbe vették a király család egyik tagját és az uralkodó egykori tanácsadóját, a volt trónörökös házi őrizetben

A jordániai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek pénteken több befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük Abdullah király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját, és házi őrizetbe került Hamza bin Huszein volt trónörökös, akit a hadsereg vezérkari főnöke arra figyelmeztetett, hogy ne ássa alá az ország biztonságát és stabilitását.

Az MTI szerint az őrizetbe vételek tényleges és konkrét oka egyelőre nem ismert, de ügyet jól ismerő illetékesek szerint az ország megingatására irányuló összeesküvés van a hátterében.

Két, nevének elhallgatását kérő vezető a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a biztonsági erők kihallgatták Abdullah király féltestvérét, Hamza bin Husszein volt trónörököst is, de őt nem vették őrizetbe.

Az al-Arabíja hírtelevízió és a BBC később közzétett egy videofelvételt, amelyen Hamza azt mondja, hogy házi őrizetben van saját otthonában, és a hatóságok nem engedik, hogy elhagyja a házát, illetve kapcsolatba lépjen bárkivel, beleértve a családtagjait. Elvették a mobiltelefonját, és nincs hozzáférése az internethez sem. Hamza szerint őrizetbe vették a testőreit. A volt trónörökös leszögezte, hogy nem vett részt semmilyen összeesküvésben. Az ammáni vezetők szerinte korruptak és alkalmatlanok az ország irányítására. Hamza szerint őt arról tájékoztatták, hogy azért büntetik, mert részt vett egy olyan összejövetelen, amelyet bírálták a királyt. Személy szerint őt ezzel nem vádolják.

Juszef Huneiti, a hadsereg vezérkari főnöke szombat esti közleményében felszólította Hamzát, ne tegyen semmi olyat, ami aláásná a hásimita királyság biztonságát és stabilitását. A tábornok szerint egy folyamatban lévő szélesebb nyomozás keretében őrizetbe vették Saríf Haszán bin Zaídot, a királyi család egyik tagját és Bászem Avadallah volt pénzügyminisztert, az uralkodó volt tanácsadóját és bizalmasát. Biztonsági megfontolásokból még néhány ember került őrizetbe. A vezérőrnagy szerint a nyomozás javában zajlik, és az eredményeket „teljesen átláthatóan és világosan” a nyilvánosság elé tárják.

Senki sem áll a törvény felett, Jordánia biztonsága és stabilitása előbbre való minden másnál

– mondta a vezérkari főnök, és leszögezte, hogy a hatóságok a törvényekkel összhangban cselekedtek.

A The Washington Post című amerikai lap úgy értesült, hogy a jordániai hatóságok őrizetbe vettek csaknem húsz másik embert az állam stabilitásának veszélyeztetése miatt. Egy, az ammáni belpolitikában jártas washingtoni illetékes szerint nem tényleges összeesküvés miatt történtek a kényszerintézkedések, hanem inkább azért, mert a szóban forgó személyek tüntetéseket akartak gerjeszteni, hogy törzsi támogatással zajló népfelkelésként lehessen értelmezni a tömeges megmozdulásokat. A biztonsági erőkben és a hadseregben túlsúlyban lévő jordániai törzsek alkotják a hásimita királyság fő támaszát.

Abdullah a hatalmának megerősítése céljából 2004-ben vonta vissza Hamza trónörökösi rangját. Megfigyelők szerint ő nem jelenthetett nagyobb veszélyt a monarchiára, tekintettel arra, hogy már évekkel ezelőtt félreállították.  A hatóságok azonban aggodalommal nézték azt, hogy próbál szorosabb kapcsolatokat kiépíteni a befolyásos jordániai törzsek elégedetlenkedő képviselőivel, akik az elmúlt hetekben a korrupció elleni tüntetésekre szólítottak. A hatóságok több ilyen tüntetést levertek, és többtucatnyi tiltakozót őrizetbe vettek.

Szombat este az Egyesült Államok és több térségbeli ország – Egyiptom, Szaúd-Arábia, Libanon és Bahrein – is támogatásáról és szolidaritásáról biztosította Abdullah királyt, a biztonság és stabilitás fenntartása mellett szállva síkra.

A nyugati országok szövetségesének számító Jordániában ritkán fordul elő magas rangú vezetők és a királyi család tagjainak őrizetbe vétele. Az Egyesült Államok szövetségesének, Abdullah királynak sikerült megteremtenie a politikai stabilitást az országban, és kiemelkedő arab vezetőnek számít, akinek adnak a szavára, különösen nyugati fórumokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik