Nagyvilág

Autós támadás a Capitoliumnál: egy rendőr és az elkövető is meghalt

(Photo by Mostafa Bassim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
(Photo by Mostafa Bassim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Péntek délután lezárták a Capitolium épületét és a környező utcákat, miután valaki egy autóval belehajtott az épület előtti barikádba. Az első információk arról szóltak, hogy két rendőr és a gyanúsított is megsérült és kórházba szállították őket.

A CNN később arról írt, hogy miután a sofőr belehajtott a barikádba, egy késsel szállt ki az autóból. Ezt követően a rendőrök felszólították, hogy álljon meg, de ő nem engedelmeskedett, ezért lelőttek. Az elkövetőt eszméletlen állapotban szállítottak kórházba, ahol életét vesztette. Később kiderült, hogy a merénylő elgázolt két rendőrtisztet az ellenőrzőpontnál, mielőtt autójával a beton úttorlasznak rohant.

Az egyik rendőr szintén meghalt a támadásban, társát kórházban ápolják.

A washingtoni rendőrfőnök szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy terrortámadás történt, de azt egyelőre nem tudni, hogy a támadónak mi volt az indítéka. A capitoliumi rendőrség tájékoztatása szerint az elhunyt kollégájukat William Evansnek hívták, aki 18 éve volt az állomány tagja. A másik rendőrt a sürgősségi orvosi személyzet szállította kórházba.

Az amerikai sajtó értesülései szerint a támadót Noah Greennek hívták. Az illető az Iszlám Nemzet nevű szélsőséges, elsősorban afro-amerikaiakat vonzó szervezettel rokonszenvezett. A 25 éves férfi, aki valószínűleg Virginiában élt, Facebook-oldalán „Farrakhan követőjeként” jellemezte magát. Louis Farrakhan az Iszlám Nemzet vezetője, aki 1978-tól szervezte újjá a mozgalmat, visszatérve a korábbi rasszista szemlélethez.

Joe Biden amerikai elnök nem tartózkodott a törvényhozás épületének közelében fekvő Fehér Házban, ugyanis a húsvéti ünnepeket a marylandi Camp Davidben lévő elnöki rezidencián tölti. Az elnök közleményében azt írta: ő és felesége, Jill Biden is fájdalommal értesült a történtekről.

Szívből jövő részvétünket küldjük Evans rendőrtiszt családjának. Tudjuk, hogy ez milyen nehéz időszak volt a Capitolium dolgozói és védelmezői számára is”

– fogalmazott Biden, aki elrendelte a Fehér Ház zászlóinak félárbócra eresztését.

A Capitoliumot a lövöldözés után lezárták, és a személyzetnek megtiltották, hogy elhagyja az épületet, de néhány órával a történtek után feloldották a zárlatot. Ahogy az alábbi videón is látszik, komoly katonai készültség volt a helyszínen:

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke a rendőrre emlékezve elrendelte a Capitolium zászlóinak félárbocra eresztését.

Az amerikai törvényhozás épülete körül az elmúlt hónapokban folyamatosan oldották fel a lezárásokat. A kordonokat és beton úttorlaszokat január 6-a után helyezték el a Capitolium környékén. Akkor Donald Trump leköszönő amerikai elnök nagygyűlését követően hívei megrohamozták a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik