Nagyvilág

WHO: Európában elfogadhatatlanul lassú az oltási kampány

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A koronavírus elleni oltási kampány lassúságát vetette az európai országok szemére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának a vezetője csütörtökön, kiemelve, hogy az elhúzódó vakcinálás tovább súlyosbítja a járványhelyzetet.

Az oltás a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja

– szögezte le Hans Kluge sajtóközleményében, amelyben arra is figyelmeztetett, hogy a kontinensen az elmúlt öt hétben jelentősen megnőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Kapcsolódó
Ezért megy ilyen lassan az oltás az Európai Unióban
Óriási különbségek vannak az egyes vakcinák előállítási költségei és az árai között, de amikor az EU megkötötte a nagy közös üzletet, még nem lehetett tudni, melyik oltóanyag készül el előbb. Most mindenki arra vár, hogy az olcsó vakcina is engedélyt kapjon.

“A térség helyzete hónapok óta most a legaggasztóbb” – áll a közleményben, amely a vakcinálás felgyorsítása mellett a gyártókapacitás növelését is sürgette.

A WHO adatai szerint a múlt héten 1,6 millió új fertőzöttet regisztráltak az európai regionális irodájának felügyelete alá tartozó országokban, a Covid-19-be pedig közel 24 ezren haltak bele. A világszervezet kiemeli, hogy minden korcsoportból tudnak áldozatokról, kivéve a 80 év felettieket, akiknél a világszervezet véleménye szerint már megmutatkozik a vakcinálás eredménye.

A térségből már 50 ország jelezte, hogy az igazolt fertőzésekben B.1.1. 7 jelzésű, úgynevezett brit mutáns a meghatározó. Ez a vírusvariáns a kutatások szerint az eddigieknél fertőzőképesebb, és nagyobb valószínűséggel okoz súlyos lefolyású megbetegedést.

Jelenleg 27 európai országban érvényesek különböző mértékű szigorítások, 21-ben kijárási korlátozások is életben vannak. Az elmúlt két hétben 23 ország szigorított az eddigi rendelkezéseken, 13 pedig enyhített rajtuk.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik