Nagyvilág

Új európai reneszánszról beszélt Orbán Viktor Salvini és Morawieczki mellett

Attila KISBENEDEK / AFP
Attila KISBENEDEK / AFP

Hiába szeretne az ember más ügyekkel foglalkozni, minden nemzetközi megbeszélésen első helyen a covid és a vírus áll. Megosztottuk egymással a tapasztalatainkat, és sürgetjük az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a vakcinák szállítását.

-kezdte Orbán Viktor miniszterelnök a Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz politikussal, a Liga elnökével közös sajtótájékoztatót.

Azt se szoktuk eltitkolni, mi itt Budapesten, hogy Matteo Salvinit egyszerűen csak a hősünknek szoktuk hívni

– mutatta be utóbbit Orbán. A miniszterelnök szerint a két legerősebb európai parlamenti frakció képviselői vannak jelen mellette. Orbán szerint azért most került sorra ez a találkozó, mert a Fidesz úgy döntött, hogy elhagyja az Európai Néppártot.

Arra az egyszerű kérdésre, hogy mit akarunk, Salvini elnök úrnak volt az a válasza, hogy egy reneszánszt, egy európai reneszánszt akarunk.

– mondta Orbán, aki szerint nincs olyan, amiben a három párt ne értene egyet, de külön hangsúlyozta, hogy mindhárom pártnak nagyon erős atlantista kötődése van.

Orbán elmondta, hogy valószínűleg Rómában fogják bejelenteni majd a a nagy európai reneszánsz együttműködését. Most egy program kidolgozása kezdődik, amelyhez Orbán szerint megkérdezik az embereket, de ezt nem részletezte igazán.

Véget akarunk vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, annak a nevetséges politikai geometriának, amely szerint a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak mindig csak közepe.

Az atlantista vonalat Mateusz Morawieczki is kiemelte, de ő külön elmondta, hogy az európai integráció is fontos, de úgy, hogy ne felejtkezzenek el a gyökerekről, mint például a család, az egyéni szabadságjogok.

Matteo Salvini is arról beszélt, hogy végigjárják majd Európa államait és városait és konzultálnak az emberekkel, hogy alternatívát nyújtsanak az urakolkdó európai véleményekkel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik