Nagyvilág

Sorra dőltek meg a melegrekordok Európában március végén

(Photo by Valery HACHE / AFP)
(Photo by Valery HACHE / AFP)

Kitört a nyár csütörtökön, Budapesten most 24 fok van, de nem csak Magyarországon van ilyen meleg idő. Az Időkép cikke szerint az átlagosnál 5-10 fokkal melegebb légtömeg árasztotta el kontinensünket az elmúlt napokban, így március utolsó napjaiban melegrekordok sora dőlt meg Európa több országában is.

  • Az Ibériai-félszigeten, a portugál határhoz közeli Badajozban 32,3 fokot mértek. Ez a legmagasabb márciusi hőmérséklet, amelyet valaha regisztráltak Spanyolországban.
  • Franciaország történetében a szerdai volt a legmelegebb márciusi délután. Az országos márciusi melegrekord mellett 230 helyi rekord is megdőlt, a délnyugat-franciaországi Bidache-ban 29,8 fokig emelkedett a hőmérséklet, ami 8 tizeddel haladta meg az 1990-ben mért eddigi rekordot.
  • Olaszországban is nyárias az idő, Firenzében pár tizeddel átlépte a hőmérséklet a 28 fokot.
  • Új márciusi melegrekord született Németországban is. A francia határhoz közeli Rheinau-Memprechtshofenben 27,2 fokot mértek.
  • Hollandiában sem volt még ilyen meleg márciusban: Arcenben 26,1 fok lett az új márciusi rekord.

Az Időkép cikkében megjegyzi, hogy a felsorolás nem teljes, más országokban is helyi vagy országos melegrekordokat döntött meg a szokatlan márciusi meleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik