Nagyvilág

A Szputnyik V uniós bejegyzéséről is tárgyalt Putyin, Merkel és Macron

Alekszej Druzsinyin / MTI / AP /Szputnyik
Alekszej Druzsinyin / MTI / AP /Szputnyik
A délkelet-ukrajnai konfliktus és a Navalnij-ügy is szóba került.

Távkonferenciát tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő. Az MTI a Kreml tájékoztatása alapján azt írta, hogy a Szputnyik V vakcina uniós bejegyzésének, gyártásának kilátásairól, a Navalnij-ügyről és az ukrajnai rendezésről egyeztettek.

Putyin Ukrajnát tette felelőssé a feszültség kiéleződése miatt a Donyec-medencében, szerinte Kijev gyakorlatilag visszalépett a fegyvernyugvástól, mire mindhárman megerősítették, hogy a 2015-ös minszki megállapodás megvalósításának nincs alternatívája.

Az orosz elnöki hivatal szerint a felek kiemelt figyelmet fordítottak koronavírus-járvány elleni küzdelemre, arra, hogy a betegség terjedésének megakadályozásáért össze kell fogni. Szóba került az orosz  vakcina európai engedélyeztetése, az oltóanyag-szállítása és a közös gyártás lehetősége is. Erről a Kreml részleteket nem árult el.

Putyin jelezte, kész rendezni Moszkva és az Európai Unió viszonyát, ha az átpolitizáltságtól mentes együttműködésre kölcsönös az igény.

Mindhárman méltatták a szíriai tűzszünet betartását és fontosnak nevezték, hogy egységes átmeneti kormány jöjjön létre. Partnerei kérésére Putyin tájékoztatást adott Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus ügyének objektív körülményeiről. Ezt nem részletezte a Kreml, amely a tárgyalásokat gyakorlatiasnak és őszintének nevezte. A felek megállapodtak az együttműködés folytatásáról a megtárgyalt kérdésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik