Nagyvilág

Gazdasági szankciókkal sújtja Mianmart az Egyesült Államok

MTI/AP/NZHPHOTO
MTI/AP/NZHPHOTO

Gazdasági szankciókat jelentett be hétfőn Joe Biden amerikai elnök kormányzata a mianmari vezetéssel szemben, válaszul a demokráciapárti tüntetőkkel szembeni, halálos áldozatokat követelő fellépésre – írja az MTI.

Katherine Tai amerikai külkereskedelmi képviselő közölte: azonnali hatállyal felfüggesztik a 2013-as kereskedelmi és befektetési megállapodás keretében vállalt amerikai kötelezettségek betartását a demokratikusan megválasztott mianmari kormány visszaállításáig. Tai a közleményében úgy fogalmazott: a békés tüntetők, diákok, munkások, szakszervezeti vezetők és gyerekek legyilkolása a mianmari biztonsági erők által “sokkolta a nemzetközi közösséget”. “Ezek a tettek közvetlen támadást jelentenek az ország demokratikus átmenetére és a mianmariak erőfeszítéseire, hogy békét és virágzó jövőt teremtsenek” – hangsúlyozta.

A külkereskedelmi képviselő ezenkívül elmondta azt is, hogy fontolóra veszi Mianmar helyzetét a kongresszussal való együttműködése során a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerrel (Generalized System of Preferences – GSP) kapcsolatban, amely a fejlődő országokat segítő legnagyobb és legrégebb óta (1976 óta) működő amerikai kereskedelmi program. A programban való részvétel előírja az országoknak bizonyos dolgozói jogok védelmének fenntartását, márpedig Tai szerint az arról szóló jelentések, hogy a mianmari hadsereg vezetői szakszervezeteket és munkásokat támadtak a demokráciapárti tüntetéseken való részvételükért, komoly aggályokat vet fel.

Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február 1-jén átvette a hatalmat és őrizetbe vette Vin Mjint államfőt, Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, az ország akkori de facto vezetőjét, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több magas rangú tisztségviselőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik