Nagyvilág koronavírus

Putyin karja kicsit „szaggatott”, miután megkapta az oltást

Oroszországban nyár végére alakulhat ki a populációs immunitás.

Oroszországban a nyár végére alakulhat ki a populációs immunitás, amelyhez a felnőtt lakosság hetven százalékos átoltottságára lenne szükség – nyilatkozta szakértőkre hivatkozva a Rosszija 1 televíziónak Vlagyimir Putyin, aki szerint erre van szükség ahhoz, hogy az ország élete visszatérhessen a rendes kerékvágásba.

Az orosz elnök szerdán kapta meg az első injekciót, de azt nem tudni, hogy a három orosz vakcina közül melyiket kapta meg, ezt az orosz vezetés többi tagjának sem mondta el, csak az orvosa tudja, számolt be az MTI.

Putyin megismételte, hogy azért nem oltatta be magát kamerák előtt, mint más országok vezetői, mert nem akart majmolni, nem gondolta, hogy kötelező lenne az ő példájukat követni.

Megjegyezte, hogy az eljárásról meghamisított felvételeket nem is lenne nehéz készíteni és hozzátette azt is, hogy a három oltóanyag tulajdonságai „körülbelül azonosak”.

A politikus beszélt arról is, hogy az oltott végtagba öt órával később nem fájdalom, hanem inkább kellemetlen érzés költözött. Lefekvéskor lázmérőt készített ki az éjjeli szekrényére, reggel meg is mérte a lázát, de nem emelkedett. A karja, mint mondta, egy kicsit szaggatott. Az oltás helye, ha megnyomta, kissé érzékeny volt, de ennyi volt az összes mellékhatás. Putyin elismerte, hogy három napig nem sportolt, miután megkapta az injekciót.

A vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9088-cal 4 519 832-re emelkedett. A reprodukciós ráta 1,01, a napi növekmény 0,2 százalék, az új esetek 12,8 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 284 681-re csökkent, a halálos áldozatoké 336-tal 97 740-re, a felépülteké pedig 9088-cal 4 139 128-ra emelkedett. A nem véglegesített halálozási ráta 2,16 százalék.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 119,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 341 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 482 192 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik