Nagyvilág koronavírus

Merkel elismerte felelősségét, visszavonta a nagy húsvéti zárlatot

Filip Singer / MTI / EPA / Pool
Filip Singer / MTI / EPA / Pool
Mégsem kerül vesztegzár alá Németország.

Angela Merkel korábban ötnapos zárást hirdetett. Az április 1-jével lépett volna életbe, de szinte az utolsó pillanatban a német kancelár változtatott. Egy szerdai tanácskozáson bejelentette, a tervet elvetették – írja az MTI.

Be kell ismerni és ki kell javítani az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa elleni védekezésben elkövetett hibákat

– mondta Angela Merkel Berlinben, amikor bejelentette, mégsem rendelnek el teljes zárlatot a húsvéti ünnepekre. A kancellár külön kiemelte,

egyedül őt terheli a felelősség a húsvéti járványügyi zárlat ügyében, és vállalja is ezt a felelősséget a sok tisztázatlan jogi és szervezési kérdés miatti hibás döntésért.

Mivel a döntés visszavonása is tovább növeli a bizonytalanságot, ezért Merkel bocsánatot kért a polgároktól.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetői kedd hajnalban állapodtak meg arról, hogy az április 1-jétől 5-ig tartó időszakra országos zárlatot rendelnek el a koronavírus brit mutációjának feltartóztatására. A zárlat tervét ellenzéki pártoktól a gazdasági érdekképviseletekig széles körben bírálták.

Merkel most azt mondta, az ötnapos országos zárlat nélkül is van elég eszköz a védekezéshez, főleg az úgynevezett vészfékrendszer, amely lényege, hogy vissza lehet állítani a korábban felfüggesztett korlátozásokat a legfertőzöttebb helyeken.

Kedd óta Németországban erősödött a járvány harmadik hulláma. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet adatai szerint 24 óra alatt 15 813 fertőződést szűrtek ki tesztekkel, ami csaknem 20 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 13 435-höz képest.

Az új regisztráltakkal együtt már 2 690 523 embernél mutatták ki a koronavírust. A betegséggel összefüggésben egy nap alatt 248 ember halt meg, így 75 212-re emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik