Nagyvilág

Megint szoros a választás Izraelben, de Netanjahunak van esélye a többségre

MTI/AP/Pool/Ronen Zvulun
MTI/AP/Pool/Ronen Zvulun

A Benjámin Netanjahu miniszterelnököt támogató tömb Naftali Bennet Jobbra nevű pártjával együtt minden tévécsatorna exit poll felmérése szerint megszerezte a képviselői helyek többségét a keddi izraeli választáson: a kneszet százhúsz helyéből 61-et.

A két éven belül negyedszer megrendezett parlamenti választás előtt Bennet többször kijelentette, hogy nem kötelezi el magát sem a Netanjahut támogató tábor, sem az ellene összefogó pártok tömbje mellett, de aláírt egy olyan kötelezvényt is, hogy nem hajlandó olyan kormányba belépni, amelyet az ellenzéket vezető, a Van Jövő nevű párt élén álló Jaír Lapid vezet.

Bennet tömörülése hét parlamenti hellyel lett a mérleg nyelve, és csatlakozva a kormányzó Likudhoz és az ultraortodox pártokhoz, biztosíthatja Netanjahunak a kormányalakításhoz szükséges, de az exit pollok szerint igen szoros, csak egyfős többséget.

A szavazatukat leadók megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatások szerint

  • a Netanjahu vezette jobboldali Likud 32 mandátummal a kneszet legnagyobb pártja lehet,
  • 17 képviselői hellyel az ellenzéki Van Jövő párt követi.

Átlépte a 3,25 százalékos parlamentbe jutás küszöbét a Merec nevű baloldali liberális párt, a Likudból kivált Gideon Szaár vezette jobboldali Új Remény, a Beni Ganz vezette centrista Kék-Fehér, a szélsőségesen jobboldali vallásos cionisták pártja, valamint a szociáldemokrata Munkapárt is. Az exit pollok eredménye szerint kilenc képviselője lehet a Sász nevű szefárd ultraortodox pártnak, nyolc az arab pártok közös listájának, hét az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tóra pártjának, szintén hét Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártjának.

A tényleges szavazatszámlálás csak az urnazárás után kezdődik, eredményét várhatóan péntekre összesítik és hozzák nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik