Nagyvilág europoli

Szijjártó kiakadt, mert az EU szankciókat vezetett be a Kínában zajló ujgur népirtás miatt

Magamutogató és káros döntésnek tartja.

Az Európai Unió 27 tagállamának külügyminiszterei hétfőn döntöttek arról, hogy büntetőintézkedéseket hoznak a Kínában élő ujgur kisebbség elnyomásával kapcsolatban. Ennek értelmében az EU 30 év után először hozott szankciókat Kínával szemben az emberi jogok megsértése miatt és utazási tilalmat vezettek be négy kínai személy, illetve entitás ellen, valamint befagyasztották a vagyonukat is.

Az ujgur népirtásról nemrégiben egy független szakértői csoport is kiadott egy tanulmányt, amelyben részletesen bemutatták a népcsoporttal szemben elkövetett atrocitásokat. Erről részletesebben itt írtunk:

Kapcsolódó
Népirtás zajlik Kínában – állítja egy független szakértői jelentés
Szisztematikusan és tudatosan pusztítja el a kínai állam az ujgurokat – olvasható abban a tanulmányban, amelyet a minap hoztak nyilvánosságra, és amelynek elkészítésében egy magyar szakértő is részt vett.

A hétfői döntés után Szijjártó Péter sajtótájékoztatót tartott és meglehetősen dühös hangnemben mondta el a véleményét, amelyben „értelmetlen, magamutogató és káros döntésnek” nevezte a szankciók kivetését. A 444 által lejegyzett beszéd szerint a külügyminiszter azt mondta:

Értelmetlennek és károsnak tartjuk ezt a döntést pont most, amikor életeket kellene menteni és nem szankciós tanáccsá átalakítani az Európai Uniós külügyminiszteri tanácsát. Értelmetlen és káros a döntés főleg úgy, hogy az elmúlt időszakban már világossá vált, hogy ezeknek a szankcióknak mi a következménye meg az is, hogy mi nem a következménye. És ez alapján világos, hogy ennek a szankciós döntésnek a következménye az, hogy még tovább fogja mérgezni az Európai Unió és Kína együttműködését, holott ha ezt az együttműködést az észszerűség talajára tudnánk végre helyezni, akkor abból nagyon komolyan profitálhatna az Európai Unió.

A külügyminiszter hozzátette, hogy szerinte a kisebbségi jogokat az elmúlt időszakban diszkriminatívan kezdték alkalmazni a nemzetközi politikai közéletben, illetve, hogy a vallási, a nemzetiségi jogokat más típusú kisebbségi jogokkal szemben megpróbálják elfelejteni. Szijjártó azt is felrótta az Európai Uniónak, hogy miközben Ukrajnában szisztematikusan zajlik a magyar kisebbség jogainak megsértése, az ellen nem tesz semmit.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik