Nagyvilág

Letartóztatták a volt máltai miniszterelnök kabinetfőnökét

Matthew Mirabelli / AFP
Matthew Mirabelli / AFP

Letartóztatták Joseph Muscat korábbi máltai miniszterelnök egykori kabinetfőnökét, aki ellen korrupció, pénzmosás, bűnszövetség, hamisítás és más bűncselekmények miatt emeltek vádat szombaton.

Keith Schembri ellen azt követően indult vizsgálat, hogy kenőpénzeket kapott máltai útlevelek eladásából, és megvesztegette annak a cégnek az ügyvezetőjét, amelynek több millió eurós nyomdagépet adott el.

Az ügyészek bírósági beszámolója szerint a férfi dokumentumokat is hamisított, továbbá hamis tanúvallomást tett.

Schembri 2013 és 2019 között Muscat kabinetfőnökeként irányította a miniszterelnöki hivatalt. Botrányba keveredett 2016-ban, amikor a Panama-iratok néven ismert kiszivárogtatott adatbázisból kiderült, hogy hetekkel Muscat kormányra kerülését követően offshore struktúrát hozott létre.

A Máltán meggyilkolt újságíró, Daphne Caruana Galizia volt az első, aki leleplezte Schembri panamai cégét, és éppen egy erőműüzlettel kapcsolatos kiszivárogtatáson dolgozott, amikor megölték.

Schembri 2019 decemberében, amikor Caruana Galizia meggyilkolásával összefüggésben letartóztatták, lemondott kabinetfőnöki tisztségéről. Később vádemelés nélkül szabadon engedték.

Muscat hetekkel később, a korrupcióellenes tüntetések hatására lemondott kormányfői tisztségéről.
Schembri egyike volt annak a 11 embernek, aki ellen szombaton vádat emeltek a bíróságon. A vádlottak között van apja, üzleti partnere, könyvelői és pénzügyi tanácsadói csapata, valamint pénzügyi ellenőre is. Mindannyian ártatlannak vallották magukat. A bíró elutasította Schembri óvadék iránti kérelmét, egyben befagyasztotta a vagyonát.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik