Nagyvilág koronavírus

Vakcina-protekció? Lemondott az ecuadori miniszter

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI
Rodolfo Farfán mindőssze 18 napot töltött az egészségügyi tárca élén.

Lemondott tisztségéről az ecuadori egészségügyi miniszter, mert az  ügyészség vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy történtek-e kivételezések a koronavírus elleni védőoltások beadásánál. A sebész Rodolfo Farfánt március elsején nevezték ki, a Reuters nem érte el minisztert, hogy magyarázatot adjon lemondására.

Az MTI szerint csak azt tudni, őt nem vádolták bűncselekménnyel, de a rendőrség házkutatást tartott az egészségügyi minisztériumban és a főváros, Quito egyik kórházában és a tárcavezető ezt követően nyújtotta be lemondását. Az ecuadori kormány közleményében azt írták, hogy a Rodolfo Farfán kész együttműködni a hatóságokkal.

A leköszönő tárcavezető Juan Carlos Zevallos helyére került. Ő február végén távozott tisztségéből, mert vizsgálat indult ellene egy oltási művelet miatt, amelyet éppen abban az idősek otthonában végeztek, amelyben édesanyja is él.

Koronavírus - Még több hír a témában

A koronavírus elleni vakcinák elosztásánál tapasztalt protekció vádja több dél-amerikai országban, köztük Ecuadorban, Peruban és Argentínában is politikai zűrzavart okozott.

Ecuadorban eddig több mint 120 ezer ember kapta meg a védőoltás első adagját, végéig 20 millió adag vakcinát vásárolnak, hogy a 18 év feletti lakosság 60 százalékát beoltsák. Lenín Moreno elnök és felesége, illetve öbb, az államfőnek orvosi ellátást nyújtó ember már megkapta a védőoltást, közölte a quitói kormány. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem péntek esti adatai szerint a 16,5 milliós lakosságú országban 307 429 fertőzöttet tartanak nyilván, 16 333-an meghaltak a kórban, 263 164-en pedig felépültek a betegségből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik