Nagyvilág koronavírus

AstraZeneca: német kutatók megtalálhatták az egyik ritka trombózisos állapot kiváltó okát

Az észak-németországi Greifswald Oktatókórház kutatói pénteken bejelentették, hogy megtalálták annak a ritka vérrögképződéses állapotnak az okát, amely néhány AstraZeneca vakcinával beoltott személynél jelentkezett.

A szóban forgó probléma az úgynevezett agyi vénás sinustrombózis (CVST). A koponyaűri sinusok trombózisa ritka, ám életveszélyes állapot – írja a Webbeteg. Ekkor az agy valamely sinusában alakul ki vérrög, ami egyrészt elzárhatja a véráramlás útját, másrészt agyi ödémához vezet, egyre növekvő koponyaűri nyomást eredményezve. Kezeletlen esetben mind a vérrög, mind a koponyaűri nyomás tovább növekszik, melyek hatására vérellátás tovább sérül, isémia, vagyis oxigénhiány alakul ki, ami attól függően az agy mely részén következett be zavar, komoly neurológiai tüneteket von maga után, sőt halálos következménnyel is járhat.

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) közszolgálati műsorszolgáltató szerint a vizsgálat megmutatta, hogy a vakcina miként okozott néhány betegnél vérrögképződést az agyban.

A kórház orvosai és osztrák kutatók az érintett betegek vérét vizsgálták meg, és megállapították, hogy az AstraZeneca vakcinája aktiválhatja a trombocitákat, más néven vérlemezkéket, amelyek a véralvadásban játszanak szerepet. A trombociták a csontvelőben képződnek, a vérben keringve az érfal sérülése esetén összetapadva eltömítik az érsérülés helyét, ezzel elősegítik a vérzés megállítását. A sebek gyógyulása során játszanak szerepet, amikor a vér megalvad és a seb összezáródik. Az oltóanyag egyes pácienseknél aktiválta ezt a mechanizmust, ami agyi vérrögök kialakulásához vezetett.

A siker a greifswaldi kórház, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) állami egészségügyi szabályozó hatósága és az osztrák orvosok együttműködésének eredménye volt. Egy osztrák nővér az AstraZeneca oltása után halt meg agyi trombózisban.

A mostani felfedezés azt jelenti, hogy a problémák megelőzése érdekében célzott kezelést tudnak kidolgozni. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy a kezelés csak azoknál a betegeknél lehetséges, ahol megjelennek a vérrögök, megelőző kezelésként nem alkalmazható. Fontos azt is megjegyezni, hogy tudományos lapban a szakértők még nem publikálták az eredményeiket.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tegnap adott ki hivatalos határozatot arról, hogy az AstraZeneca vakcinája nem okoz megnövekedett trombózisveszélyt, de nem tudták kizárni az összefüggést két ritka vérrögképződéses állapottal, az agyi vénás sinustrombózisos (CVST) és a disszeminált intravaszkuláris koagulációs (DIC) esetekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik