Nagyvilág koronavírus

A Morgan Stanley szerint a mutációk miatt az idei nyár nem ússza meg a járványt úgy, mint a tavalyi

Az oltások lassú terítése és a fertőzési esetszám növekedése miatt az idei nyári turisztikai szezon is kimaradhat Európában, ami nagy csapást mérhet az olasz, spanyol, portugál és görög gazdaságokra a Morgan Stanley pénzintézet szerint.

A magas európai esetszám és az oltások lassú terítése késlekedéshez vezethet a korlátozások feloldásában, ami azzal, hogy veszélybe sodorja a nyári turisztikai szezont, kiélezi az észak-déli ellentétet az Európai Unióban és további monetáris lazításokhoz vezethet

– írja a Morgan Stanley elemzése.

A tavalyi turisztikai szezont a vírus terjedését fékező szezonális időjárási dinamika kihasználásával sikerült ugyan részben megmenteni, az idén azonban erre már nem lesz mód az új vírusmutánsok megjelenése miatt a pénzintézet tanulmánya szerint.

Az európai bruttó hazai termék több mint 6 százalékát termeli ki a turizmus és a dolgozók 8 százalékát foglalkoztatja. A turizmustól erősen függő olyan dél-európai országokban pedig, mint Olaszország, Spanyolország, Portugália és Görögország ennél sokkal magasabb az arány.

A 2020-ban az egyik leggyengébben teljesítő Spanyolország különösen nagy kockázatnak van kitéve

– írja a Morgan Stanley elemzése.

A légitársaságoknak és az utazási irodáknak szinte már létkérdés egy megközelítőleg normális nyári turisztikai szezon beindítása, hiszen sokuknál már maga a fennmaradás a tét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik