Nagyvilág

Román fejesek bukták el doktori címüket

Plagizált a volt rendőrfőkapitány és a választási hatóság vezetője is.

Romániában az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács visszavonta Catalin Alexandru Ionita egykori országos  rendőrfőkapitány, illetve Constantin-Florin Mituletu-Buica, az Állandó Választási Hatóság elnökének doktori címét. Mindketten plagizáltak – írja a Főtér.ro. A döntés február 23-án született meg, de csak most hozták nyilvánosságra.

Catalin Ionita doktori címét több mint két évvel azután vonták vissza, hogy a Pressone.ro kiderítette, hogy egész disszertációját – az első bekezdéstől az utolsóig – másolta. Társánál csak négy hónapig tartott a vizsgálat.

Ionita még 2012-ben „szerezte” doktori címét a rendőrakadémián. Korábban eljárás indult ellene befolyással üzérkedés és hamis nyilatkozat miatt is –, mert a szívességekért cserébe kapott földjének csak a töredékét tüntette fel vagyonbevallásában. Mitulețu-Buica 2017-ben, az I. Károly Nemzetvédelmi Egyetemen lett doktor, plagizált dolgozatával.

A Transindex szerint a választási hatóság elnöke ellen 21 ember közül 18 voksolt. A nemzetbiztonság és hírszerzés területéről írt dolgozata több mint felét másolta, 41 oldalt a témavezetőjétől. Szintén 18 szavazattal marasztalták el Ioniţát, akit a portál a belügy korrupcióellenes főigazgatóságának volt vezetőjeként említ.

Az Átlátszó Erdély korábban azt írta, az Állandó Választási Hatóság készíti elő és részben szervezi a választásokat, a népszavazásokat, ez a hatóság foglalkozik a pártfinanszírozás tisztaságával, vezetőjét  azonban doktorija tisztasága olyannyira nem érdekelte, hogy még a címére sem emlékezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik