Nagyvilág koronavírus

Megteltek az intenzív osztályok Romániában

Alex Nicodim / Anadolu Agency / AFP
Alex Nicodim / Anadolu Agency / AFP

Romániában, három hónap után először, kedden ismét meghaladta a 6000-et a 24 óra alatt beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, vagyis egy hónap alatt több mint kétszeresére emelkedett a fertőzésszám, a Covid-kórházak intenzív osztályain pedig szinte mindenütt beteltek a helyek, írja az MTI.

A keddi 6118 új fertőzött az utóbbi két hét átlagának másfélszerese, a 133 haláleset pedig 60 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál.

A járványügyi szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a „rejtőzködő” fertőzöttek miatt a hivatalos adatok nem tükrözik a baj mértékét. Nelu Tataru, a képviselőház egészségügyi bizottságának elnöke rámutatott: csökkent a tesztek száma, sok fertőzött a tesztelés elkerülésével próbálja kicselezni a karantént, aminek az a következménye, hogy a koronavírusos betegek már eleve súlyos állapotban érkeznek kórházba, ugyanakkor egyre több fiatalnál tapasztalnak súlyos szövődményeket.

A járvány gyorsulásának legaggasztóbb jele az, hogy a Covid-kórházakban a jelenleg rendelkezésre álló 1264 hely 97 százaléka betelt, a katasztrófavédelem pedig arra készül, hogy a novemberi második hullám legválságosabb időszakához hasonlóan a legfertőzöttebb térségekből mentőhelikopterekkel és repülőgépekkel helyezze át a súlyos betegeket a kevésbé leterhelt országrészekbe.

Florin Citu miniszterelnök szerint az év első két hónapjában túl korán számoltak fel intenzív terápiás helyeket, és szabadítottak fel, korábban koronavírusos betegek számára elkülönített, kórházi kapacitásokat, és elrendelte, hogy az egészségügyi minisztérium emelje 1600-ra az Covid-kórházak intenzív terápiás ágyainak számát.

Dorel Sandesc, a román intenzív terápiás társaság alelnöke szerint a romániai kórházakban összesen 4174 ágy áll a válságos állapotban lévők rendelkezésére, a lélegeztetőgépek száma pedig a járvány elejéhez képest több mint duplájára – 1300-ról 4174-re – emelkedett. Szerint a legnagyobb gond a szakemberhiány, valamint az, hogy a kórházak a létszámstop miatt nem hirdethetnek versenyvizsgát szakorvosi állásokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik