Nagyvilág

Hírt adott magáról Alekszej Navalnij – fotó

Dimitar DILKOFF / AFP
Dimitar DILKOFF / AFP
Azt beszélik, hogy Pokrovban nemrég még fakalapáccsal vertek agyon embereket.

A Vlagyimir megyei Pokrov 2. javítókolóniában őrizetes Alekszej Navalnij – közölte hétfőn az elítélt orosz ellenzéki politikus jogi képviselője, amit az érintett később a közösségi médiában maga is megerősített.

Vjacseszlav Gimagyi ügyvéd tájékoztatása szerint Navalnij tartózkodási helye a moszkvai 235. helyőrségi katonai bíróság idézéséből derült ki. A testület március 1-jén kelt, Navalnijhoz és a kolónia parancsnokához intézett levelében kérte az elítélt videokapcsolaton keresztül való részvételének biztosítását azon a kedden megtartandó tárgyaláson. Ennek témája az érintett panasza lesz, amely szerint az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) nem indított vizsgálatot a megmérgezése ügyében.

Más formában az elmúlt napokban nem hangzott el hivatalos tájékoztatás arról, hogy a politikust hol tartózkodik. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a Kremlnek nincs tudomása Navalnij hollétéről, és a kérdés megválaszolását az orosz Szövetségi Büntetésvégrehajtási Szolgálat (FSZIN) hatáskörébe utalta.

El sem tudtam képzelni, hogy Moszkvától 100 kilométerre egy koncentrációs tábort lehet elhelyezni,

írta Instagram- és Facebook-bejegyzésében Navalnij, amelyhez egy őt rövidre nyírt hajjal ábrázoló fotót is mellékelt.

Az írta, hogy erőszaknak ugyan nem látta nyomát, de az őrizetesek feszült testtartásából és félénkségéből az a következtetést vonta le, hogy igazak lehetnek azok a történetek, amelyek szerint a pokrovi 2. javítótelepen nemrég még embereket vertek agyon fakalapáccsal. Elpanaszolta, hogy a börtönben végtelen számú szabályt kell szó szerint betartani, mindenhová videokamerát szereltek fel, és a legapróbb szabálysértésről is jelentés készül.

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért Berlinből, ahol kórházi és rehabilitációs kezelést kapott, miután több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték – emlékeztet az MTI. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

A korábbi verdikt megváltoztatását az orosz büntetésvégrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket. Az elsőfokú döntést Navalnij megfellebbezte, de a fővárosi bíróság február 20-án helybenhagyta.

Az elítéltet moszkvai a Matrosszkaja Tyisina börtönből öt nappal később ismeretlen helyre szállították. Március 3-án derült ki, hogy a korábban megjelent sajtóértesülésekkel szemben először nem Pokrovba, hanem a szintén Vlagyimir megyei Kolcsugino 3. nyomozati elkülönítőjébe vitték, ahonnan szintén úgy szállították el, hogy nem közölték az úticélt.

Korábban a témában
Van, akinek saját dácsa jut az orosz büntetőtelepeken, másnak csak erőszak és halál
A sztálini gulágok helyén kialakított büntetőtelepek működését a hivatalos szabályok helyett az informális hierarchia határozza meg, amelyben helyet kapnak a nagy hatalommal bíró fogvatartottak és a korrupt börtönfelügyelők is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik