Nagyvilág koronavírus

Evakuálni fognak legalább száz koronavírusos beteget a párizsi régióból

MTI/AP/SIPA pool/Jacques Witt
MTI/AP/SIPA pool/Jacques Witt

A francia kormány mintegy száz súlyos állapotban lévő koronavírusos fertőzött egészségügyi evakuálását tervezi a jövő héten a Párizs körüli Ile-de-France régióból, miután a fővárosi intenzív osztályok majdnem beteltek – jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő.

A politikus a párizsi Orly repülőtéren – ahol a Párizs közli Meaux kórházának két stabil állapotban lévő betegét tették fel a dél-franciaországi Bordeaux-ba induló egészségügyi különgépre – elmondta: eleinte naponta hat repülőgépes átszállítás lesz kevésbé túlterhelt régiókba, mindenekelőtt a Loire-menti városokba és a Bordeaux-i központú Nouvelle-Aquitaine területére, majd a szám fokozatosan nőni fog.

Ezután tömeges evakuálások lesznek egészségügyi szupervonatokkal, a hét második felétől

– mondta a kormányszóvivő. Egy vonattal legalább 24 és maximum 48 súlyos beteget tudnak elszállítani. Gabriel Attal megerősítette, hogy a fővárosi régióban “nyugtalanító a helyzet”, hangsúlyozta, hogy “minden ágy számít”, és a “kormány szavatolja, hogy senki nem marad a kórházak kapuján kívül”.

Jóllehet a kórházban ápoltak száma továbbra is 25 ezren stagnál, az egészségügyi ellátórendszeren azért nagy a nyomás, mert a brit variáns térnyerése miatt az intenzív ápolásra szorulók száma fokozatosan nő: vasárnap este a számuk 4127 volt. Csaknem negyedüket, 1134 beteget a fővárosi régióban ápolnak, ahol koronavírusos fertőzöttek fekszenek az eredetileg rendelkezésre álló intenzív ágyak 95 százalékán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik