Nagyvilág

Puccsal vádolják, letartóztatták Bolívia volt átmeneti elnökét

MTI/EPA/EFE/Rodrigo Sura
MTI/EPA/EFE/Rodrigo Sura

Szombaton hajnalban letartóztatták Jeanine Áñezt, aki nemrég még Bolívia átmeneti elnöke volt – írta a BBC. Áñez 2019-ben lett ideiglenesen Bolívia elnöke azt követően, hogy a megválasztott elnök – a rivális politikai erőhöz tartozó – Evo Morales elmenekült az országból. Morales ellen ugyanis tömegtüntetések kezdődtek, mert felmerült a gyanú, hogy elcsalta a választást.

Kapcsolódó
Káosz maradt a kokaelnök után
Menekülni kényszerült hazájából Evo Morales. A bolíviai elnök bukásával az utolsó ikonikus baloldali populista politikus is távozott a hatalomból Latin-Amerikában. Megnyugvás helyett marad a zűrzavar.

A csalásra vonatkozóan azonban kétségek támadtak, valamint közben 2020 októberében parlamenti és elnökválasztást tartottak Bolíviában, amin Morales pártja elsöprő győzelmet aratott, és visszavette a hatalmat.

A jobboldali Áñez – Morales elmenekülése után – a szenátus legrégibb tagjaként lett ideiglenes elnök. Azonban a hatalomba visszakerült baloldal szerint aktív szerepet játszott Morales elnökkel szembeni események során: úgy vélik, a rendőrség és a hadsereg egyes vezetőivel összejátszva szervezője volt Morales immár puccsként értékelt megbuktatásában. Áñez tagadja a vádakat, és politikai üldöztetésnek minősítette azokat. A Twitteren azt írta:

Megkezdődött a politikai üldözés. A MAS úgy döntött, hogy visszatér a diktatúra stílusához. Kár, mert Bolíviának nem diktátorokra van szüksége, hanem szabadságra és megoldásokra.

Az állami tévé beszámolója szerint Áñez mellett a volt energetikai minisztert, Rodrigo Guzmant, és a volt igazságügyi minisztert, Alvaro Coimbrát is őrizetbe vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik