Nagyvilág

Durva hatása lett a Brexitnek: 40 százalékot esett az EU-ba tartó brit export

Neil Hall / MTI/EPA/
Neil Hall / MTI/EPA/

Januárban 40,7 százalékkal zuhant az Európai Unió piacaira irányuló brit export értéke; az EU-ból érkező import 28,8 százalékkal csökkent – közölte pénteken a brit statisztikai hivatal (ONS).

Az ONS hangsúlyozza: ez a legnagyobb havi visszaesés a kétoldalú kereskedelemben azóta, hogy ennek az adatnak a rendszeres ismertetése 1997-ben elkezdődött.

A statisztikai hivatal elemzése szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom példátlan januári visszaesésének egyik oka az lehetett, hogy a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő átmeneti időszak januári lejárta előtt a brit és az uniós kereskedelmi partnerek egyaránt növelték raktárkészleteiket az esetleges fennakadások kivédésére, és januárban e készleteket használták fel.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is. Az átmeneti időszak egyik legfontosabb célja az volt, hogy legyen idő a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú viszonyrendszer sarkalatos szabályairól.

Az 1246 oldalas megállapodás egyik fő eleme egy szabadkereskedelmi egyezmény, amely százszázalékos vámliberalizációt – vagyis vám- és kvótamenetes kereskedelmet – biztosít Nagy-Britannia és az EU kétoldalú áruforgalmában.

A brit statisztikai hivatal a januári kereskedelmi adatok pénteki ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemeli, hogy a visszaesésben valószínűleg az előzetes megnövelt beszerzések átmeneti tényezője is szerepet játszott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik