Nagyvilág koronavírus

40 millió eurós járványügyi segély jutna Magyarországnak egy új javaslat szerint

Az Európai Bizottság előterjesztését azonban még a többi illetékes szervnek is el kell fogadnia.

Az Európai Bizottság mintegy 530 millió eurós kiegészítő pénzügyi támogatási csomagot terjesztett elő csütörtökön 17 európai uniós tagállam járványellenes vészhelyzeti intézkedéseinek segítésére – számolt be az MTI.

Az összeg – ha a többi illetékes uniós szerv is jóváhagyja – az EU Szolidaritási Alapjából (EUSZA) érkezik Ausztriába, Belgiumba, Horvátországba, Csehországba, Magyarországra, Észtországba, Franciaországba, Németországba, Görögországba, Írországba, Olaszországba, Lettországba, Litvániába, Luxembourgba, Portugáliába, Romániába, illetve Spanyolországba a koronavírus-járvány elleni küzdelem támogatására. Három tagjelölt ország, Albánia, Montenegró és Szerbia is kapna támogatást.

A bejelentés szerint Magyarország 39 723 926 euró értékben részesülne a csomagból.

A finanszírozás orvosi és egyéni védőeszközökre, a lakosságnak nyújtott sürgősségi támogatásra, valamint a betegség terjedésének megelőzésére, nyomon követésére szánt állami kiadásokat segít fedezni.

A most előterjesztett csomag magában foglalja a Németországnak, Írországnak, Görögországnak, Spanyolországnak, Horvátországnak, Magyarországnak és Portugáliának ugyanezen célokra már korábban folyósított támogatásokat is összesen 132,7 millió euró értékben. A bizottság által javasolt pénzügyi hozzájárulást az Európai Parlamentnek és a tagállamok kormányait képviselő Tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Ajánlott videó